Foto: Nemanja Jovanović / Nova.rs

Profesor Fakulteta političkih nauka i predsednik Državotvornog pokreta Slobodan Samardžić predlaže da Skupština, odmah pošto bude sazvana, donese "akt o opštim izborima", kojim bi, uz podrazumevanu minimalnu saglasnost svih poslaničkih klubova vlasti i opozicije, bili definisani uslovi izlaska na izbore.

„Akt bi mogao da se donese u formi posebnog zakona – lex specialis, zbog nužnog prekoračenja ustavnih rokova za redovne izbore“, smatra Samardžić, koji je ovaj stav izneo na svom blogu „Srbija i svet“.

Posredi su, smatra, objektivne nemogućnosti da se izborni proces okonča do 3. maja, i da „nova“ Skupština bude oformljena do 3. juna, što su, prema njegovom tumačenju, ustavni okviri za njeno konstituisanje.

Navodi takođe da je 3. jun rok isteka sadašnjeg saziva i Skupštine i Vlade, a posebnim zakonom bi se produžio mandat sadašnjeg saziva Skupštine do izbora nove, kao i mandat aktuelne vlade.

On napominje da bi takav poseban zakon imao „formalni problem neustavnosti“, ali veruje „da bi svi imali razumevanja za ovaj presedan“.

Samardžić je, inače, kao predsednik Državotvornog pokreta Srbije bio jedan od zagovornika bojkota izbora, isprva raspisanih za 26. april.

Orlović: Datum izbora posle ukidanja vanrednog stanja

Profesor Pravnog falulteta u Novom Sadu Slobodan Orlović smatra da je za održavanje parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora potrebno najpre da se donese odluka o novom datumu za održavanje izbora, nakon ukidanja vanrednog stanja.

„U skladu sa tom odlukom biće nastavljene izborne radnje i izborna kampanja, jer su one prekinute nakon raspisivanja vanrednog stanja“, rekao je profesor za Tanjug.

On je ukazao da je najpre Republička izborna komisija 16. marta donela rešenje, a potom i ostale izborne komisije, o prekidu izbornih radnji za vreme vanrednog stanja.

Vlada Srbije je potom donela Uredbu čijim se stupanjem na snagu – objavom u Službenom glasniku, 21. marta – prekidaju sve izborne radnje u sprovođenju izbora za narodne poslanike, poslanike Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine i odbornike skupština opština i gradova, koji su raspisani za 26. april. Uredbom je predviđeno da se sprovođenje izbornih radnji nastavi „od dana prestanka vanrednog stanja“.

Orlović smatra da ukidanjem vanrednog stanja i sve ove odluke prestaju da važe. Smatra i da mandat Skupštini i Vladi, koji ističe 3. juna, može da bude produžen samo ako ni 3. juna ne bude ukinuto vanredno stanje.

Sva ova pitanja kako kaže, reguliše Ustav, Zakon o izboru za narodnih poslanike, Zakon o lokalnim izborima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar