Foto:M.K./ATAImages; shutterstock Hadrian; shutterstock olrat;shutterstock Alexandros Michailidis

Napuštanje Saveta Evrope, koje je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić ukoliko Kosovo dobije status članice te međunarodne organizacije, ne bi imalo samo političke posledice. Advokat Jovan Rajić upozorava da bi napuštanjem SE građani naše zemlje ostali bez mogućnosti da pred Evropskim sudom za ljudska prava podnose predstavke protiv Srbije.

Od kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da bi Srbija mogla da istupi iz članstva Saveta Evrope, zbog prijema Kosova u tu međunarodnu organizaciju, povela se polemika u javnosti šta bi to značilo za evropski put naše zemlje.

Međutim, izlaskom iz SE Vučić ne bi samo “zatvorio vrata” članstvu u Evropskoj uniji, već bi onemogućio građanima Srbije poslednju pravnu instancu kada je reč o borbi za njihova ljudska prava.

Advokat Jovan Rajić kaže za portal Nova.rs da ukoliko Srbija izađe iz SE građani gube mogućnost da pred Evropskim sudom za ljudska prava  podnose predstavke protiv države Srbije.

“Vi možete da budete državljanin bilo koje zemlje i da podnesete predstavku protiv države koja vam je ugrozila pravo, ali ne možete da podnesete protiv države koja nije članica SE. To znači da bi građani Srbije mogli da podnose predstavke protiv Italije ili Španije, ali ne protiv Srbije koja krši njihova prava i oni pred sudovima u Srbiji ne mogu da ih ostvare”, kaže Rajić.

Dodaje da bi to bio veliki problem za građane, jer bi u tom slučaju ostali bez bez poslednje instance pred kojom bi mogli da brane svoja prava.

Jovan Rajić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

“Srbija je, ne računajući San Marino, ubedljivo na prvom mestu kada je broj podnetih predstavki u pitanju. I to je upravo zbog toga što je pravosuđe takvo kakvo jeste u Srbiji”, poručuje Rajić.

Iako se u javnosti pojavila informacija da je većina tih predstavki pred Evropskim sudom za ljudska prava odbijena, Rajić kaže da je to zbog toga što one nisu bile uredne ili nisu iscrpljeni svi pravni lekovi u Srbiji.

PROČITAJTE JOŠ:

“Prosto građani nisu informisani kada mogu podneti predstavku, ali to ne znači da je beznačajna ta stavka. Poenta priče je da u ovom slučaju ukoliko Srbija izađe iz SE neće ni imati pravo da podnose predstavke”, podvlači Rajić.

Izlazak iz SE svrstao bi nas u “društvo” sa Belorusijom, Kazahstanom, Vatikanom i Rusijom jer su one jedine zemlje Evrope koje nisu članice te organizacije.

“Ako hoćemo da budemo u tom društvu sada imamo političku i pravnu perspektivu za to, ali i civilizacijsku. Ukoliko smatramo da nam je tu mesto, u takvom društvu, a sve je više indikatora da nam to postaje strateško opredeljenje, onda ne znam dokle ćemo da doguramo”, zaključuje Rajić.

Savet Evrope Foto:EPA-EFE/PATRICK SEEGER

Podsećamo, danas će Dora Bakojanis izvestilac za prijem Kosova u Savet Evrope na sednici Odbora za politička pitanja i demokratiju izneti statutarno mišljenje o zahtevu Prištine da postane članica te međunarodne organizacije.

Danima u nazad predstavnici vlasti, u prvom redu predsednik Aleksandar Vučić, govore o toj temi kao da je već rešena stvar, te da će Kosovo odmah postati punopravni član Saveta Evrope. To je, međutim, samo jedan od koraka ka članstvu koje je za Kosovo još uvek neizvesno.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare