odrzan je okrugli sto Instituta za istrazivanje korupcije Кareja "Moc ili nemoc antikorupcijskog zakona". Foto.Milos Tesic/ATAImages

Advokat Rodoljub Šabić izjavio je da je vlast dužna da odmah pruži potpune informacije o sednici skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, na čijem je dnevnom redu bilo autentično tumačenje člana Zakona o ratifikaciji protokola o finansijskoj i tehničkoj saradnji vlada Srbije i Španije u oblasti infrastruktrunih projekata.

Šabić je u pisanoj izjavi ukazao da je vlast dužna da građanima i javnosti bez odlaganja pruži potpune informacije o razlozima i načinu zakazivanja, održavanju i mogućim efektima jučerašnje sednice Odbora, uz napomenu da je sednica zakazana mimo Poslovnika, sa razmakom od samo nekoliko sati od zakazivanja do održavanja.

„Iako dnevni red nije bio poznat, što je dalo povoda za razne uznemiravajuće spekulacije, javnost je ipak došla do informacija da je na sednici Odbora razmatran predlog autentičnog tumačenja člana 2 Zakona o ratifikaciji Okvirnog protokola o saradnji vlada Srbije i Španije“, naveo je Šabić.

Beograd Koalicija Moramo, konvencija, skup, predizborna kampanja, Dom Omladine
Rodoljub Šabić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Prema njegovim rečima, sa stanovišta iole normalnih kriterijuma nije bilo nikakvih razloga za održavanje te sednice, niti je bilo niti ima bilo kakve potrebe za tumačenjem te odredbe zakona.

Ta odredba glasi: „Tekst Okvirnog protokola o finansijskoj i tehničkoj saradnji između Vlade Republike Srbije i Vlade Kraljevine Španije u oblasti infrastrukturnih projekata, u originalu na engleskom jeziku i prevodu na srpski jezik, glasi:“, objasnio je Šabić i dodao da posle toga slede drugi članovi, kompletan tekst sporazuma.

Kako je istakao, očigledno je da je u pitanju jasna i nedvosmislena, jednoznačna odredba u kojoj nema šta da se tumači.

On smatra da je prosto neverovatno da, uprkos tome, predlog za donošenje autentičnog tumačenja koji je podnela predsednica Odbora sasvim jasno izražava nameru da se „tumačenjem“ zaključi da ta odredba navodno predviđa da se ugovori koji se zaključuju u vezi sa ovim protokolom o saradnji zaključuju „bez primene odredaba Zakona o javnim nabavkama“.

„Ovakvo tumačenje zakonske odredbe u kojoj se javne nabavke ni jednom rečju i ne pominju je i sa stanovišta prava i sa stanovišta elementarne logike doslovno apsurdno“, ocenio je Šabić koji je bio poverenik za informacije od javnog značaja.

Šabić je ukazao da taj protokol ne predviđa nikakvu posebnu proceduru koja bi bila primenjivana kod nabavki i nijednom odredbom ne dovodi u pitanje, niti isključuje primenu bilo kog zakona Srbije, pa ni Zakona o javnim nabavkama, pogotovo što se u članu 1 izričito predviđa da će strane „poštovati odgovarajuće odredbe svog nacionalnog zakonodavstva“.

„Na delu je još jedan primer zloupotrebe autentičnog tumačenja. Očigledno nakaradnim tumačenjem zakona se želi dezavuisati važan antikorupcijski zakon, a Narodna skupština se koristi za rušenje pravnog poretka i širenje prostora za zloupotrebe i korupciju“, smatra Šabić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare