Beograd Koalicija Moramo, konvencija, skup, predizborna kampanja, Dom Omladine
Rodoljub Šabić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Advokat Rodoljub Šabić upozorio je u Novom danu na slučajeve aktivistkinje Aide Ćorović i pokreta Ne davimo Beograd protiv kojih je pokrenuta kampanja preko lažnih profila na društvenim mrežama. Takvi navodi, kako je objasnio, zatim završavaju u prorežimskim medijima, a "armija botova" ih širi dalje stvarajući dodatni animozitet.

Posle protesta „Buna protiv mafije“ u Novom Sadu, na lažnom nalogu pod imenom Aide Ćorović objavljeno je njeno navodno priznanje da je na protestu pocepala zastavu Srbije i da bi to učinila opet, kao i da želi autonomiju za Vojvodinu i Sandžak.

Nedavno se i na Tviteru pojavio nalog navodne aktivistkinje pokreta Ne davimo Beograd sa kog se, kako u tom pokretu tvrde, obmanjuje javnost uz zloupotrebu njihovog logotipa.

Pročitajte još...

U oba slučaja navodi sa spornih profila su se prvo organizovano širili na mrežama, a zatim su dospeli u prorežimske medije, da bi potom, kako je u Šabić ukazao u Novom danu, „armija botova“ nastavila da ih širi, stvarajući dodatni animozitet.

„Jedna stvar je sloboda izražavanja, a potpuna druga stvar je maliciozna proizvonja zla, da se nanese zlo“, rekao je Šabić.

On je podsetio kako su istaknuti prorežimski tabloidi na svojim naslovnim stranama u godinu dana imali više lažnih vesti nego naslovnih strana. Kada se pogledaju sredstva koja ti mediji dobijaju na konkursima države, računica pokazuje da ti mediji dobijaju 1.000 evra po svakoj lažnoj vesti.

„Gotovo je koincidirala odluka suda iz Ostina, gde je Aleks Džons, jedan istaknuti pobornik predsednika Trampa, osuđen na žestoku kaznu zbog proturanja neistina o masakru u jednom selu u Konektikatu“, podsetio je Šabić, ilustrujući na taj način kako se uređena društva odnose prema malicioznom širenju dezinformacija.

Gost Novog dana je ocenio da je jedan od najvećih problema Srbije antagonizovano društvo, gde postoji podela na „nas“ i „njih“.

„Ako nastavimo tako ne možemo naći rešenje. Ne treba potcenjivati, vređati“, poručio je Šabić, ali je i konstatovao da će se teško bilo šta proeniti bez demontiranja te „mašinereije zla“, jer nema šanse da nekome nešto objasnite ako su svakodnevno zatrpani snažno podržanim medijima i delovanjem armije botova.

Šabić je dodao da „nije normalno“ ni da se crta kukasti krst na zgradi u kojoj živi član Saveta REM-a, ma šta ko mislio o radu te institucije.

Opširnije na sajtu N1.

BONUS VIDEO: Nema Vlade, nema sankcija

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar