Foto: Printscreen Twitter/brankoruzicsps, Milos Tesic/ATAImages, M.M./ATAImages, FoNet/Instagram predsednika Srbije

Od kolevke do Skupštine i Vlade siguran je put, ali samo pod uslovom da ti je otac političar u Srbiji. Poslednjih godina postala je praksa da sinovi dugogodišnjih funkcionera s navršenim punoletstvom dobiju i mesto u glavnom odboru stranke, ubrzo i fotelju direktora u nekom javnom preduzeću, a odatle se brzo raskrči put ka parlamentu ili Nemanjinoj 11. Poslednji u nizu političkih dinastija u Srbiji su ministar prosvete Branko Ružić i njegov sin Milutin, a tu su i Vučići, Dačići, Nikolići, Šešelji, Pastori i oni najdugovečniji - Krkobabići.

“Sin Milutin i ja, članovi Glavnog odbora SPS izabrani na današnjem XI Kongresu. Ponosan”, objavio je ministar prosvete Branko Ružić u subotu i tako potvrdio da nema samo Amerika Kenedijeve i Klintonove.

Foto: Printscreen Twitter/brankoruzicsps

Ima ih i Srbija.

Član SPS-a je već nekoliko godina i sin Ivice Dačića. Mediji su 2017. godine pisali kako je najveća rođendanska želja Luke Dačića bila da se učlani u SPS.

Kad je napunio 18. godina otac mu je tu želju ispunio. Socijalisti su bili oduševljeni, predviđali su mu blistavu političku karijeru, a neki su bili uvereni da će nadmašiti oca.

Foto: M.K./ATAImages

„On je bistar. Sa genetskom predispozicijom i sa visokim šansama da uči i nauči se veštinama u politici može daleko da dogura“, rekla je tada potpredsednica SPS Slavica Đukić Dejanović.

Koliko daleko zaista može da se dogura u politici kad hodaš očevim stopama, najbolje ilustruje “ep o Krkobabićima”.

Osnivač ove dinastije bio je Jovan Krkobabić, nekadašnji potpredsednik Vlade i ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike. Njegova partija je u koaliciji sa SPS-om i Jedinstvenom Srbijom na parlamentarnim izborima u maju 2008. godine ušla u Skupštinu Srbije i od tog trenutka nemoguće je zamisliti da u vlasti nema nekog sa ovim prezimenom.

Šta to beše sukob interesa

Jovanov naslednik, Milan Krkobabić, 2008. godine je izabran za zamenika gradonačelnika Beograda, 2012. je postavljen za generalnog direktora Javnog preduzeća “Pošte Srbije“, a 2016. ulazi u Vladu Ane Brnabić.

Foto:BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC)

Tu je i danas, šest godina kasnije.

Uspon najmlađeg člana Stefana Krkobabića dešava se zaista vrtoglavom brzinom. Odmah po završetku studija na Megatrend Univerzitetu Stefan je postavljen za sekretara Centra za mala i srednja preduzeća u Privrednoj komori Beograda, a zatim i za potpredsednika Privredne komore Beograda. U tom trenutku imao je samo 24 godine.

Stefan Krkobabić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Navodno je za njegovo imenovanje posredno glasao i njegov otac Milan, kao tadašnji direktor “Pošte Srbije“. Najmlađi Krkobabić je nakon toga rekao:

“Otac mi nije bio na skupštini, ali jeste jedan predstavnik “Pošte“. On je glasao za mene, a u dogovoru sa mojim ocem kao direktorom tog javnog preduzeća“, rekao je tada mlađani Krkobabić.

Zatim sledi njegov izbor za direktora JP “Stara planina“, gde je otac takođe umešao prste. Agencija za borbu protiv korupcije zatražila je smenu Milana Krkobabića, jer je kao član Vlade učestvovao u donošenju odluke da njegov sin bude postavljen za vršioca dužnosti direktora javnog preduzeća, a Agenciju nije obavestio o sukobu interesa. Od te smene nije bilo ništa.

U međuvremenu je Stefan Krkobabić 2020. godine postao poslanik i potpredsednik Skupštine Srbije. Situacija je ostala nepromenjena i nakon izbora u aprilu ove godine – Stefan je ostao u Skupštini, a Milan u Vladi.

U politici su i otac i sin Pastor. Ištvan Pastor je od 2007. predsednik SVM, manjinske stranke koja je dugogodišnji koalicioni partner naprednjaka. Njegov sin Balint je potpredsednik stranke, a od 2007. godine je narodni poslanik. U jednom od intervjua izjavio je da je “političar od detinjstva“.

Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

Tu je i sin lidera radikala Vojislava Šešelja, Aleksandar, koji je postao narodni poslanik 2017. godine i danas je politički angažovan više nego otac.

Foto: Milos Tesic/ATAImages

Da čestita tata Toma

Nikako ne treba zaboraviti bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića i njegovog sina Radomira. Radomir Nikolić je član Srpske napredne stranke od osnivanja 2008. godine, kada je na mestu predsednika bio njegov otac. Obavljao je funkciju predsednika Gradskog odbora SNS u Kragujevcu u periodu od 2010-2012. godine. U junu 2012. izabran je za potpredsednika Glavnog odbora, a u oktobru iste godine za predsednika Izvršnog odbora SNS-a. Na lokalnim izborima 2012. godine bio je prvi na listi odborničke grupe SNS-a.

Radomir Nikolić Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Na sednici Skupštine Kragujevca, sazvane po hitnom postupku, izabran je 28. oktobra 2014. za novog gradonačelnika Kragujevca. Radomiru je prvi čestitao otac, tadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Sačekao ga je po izlasku iz skupštinske sale, zagrlio i triput poljubio. Smenjeni gradonačelnik Veroljub Stevanović rekao je da mu je funkcija oteta.

Braća Vučić, ukradena lična karta i Zvonko Veselinović

Na posletku – porodica Vučić. Pored predsednika države Aleksandra Vučića, često se spominje i njegov brat Andrej.

Njegovo ime prvi put je dospelo u javnost nakon što su ga na uglu ulica Birčaninove i Svetozara Markovića, tokom održavanja Parade ponosa u Beogradu, tukli pripadnici niškog odreda Žandarmerije. Bio je u društvu dvojice vojnih specijalaca iz njegove pratnje i bratom ministra finansija Siniše Malog.

Foto: FoNet/Instagram predsednika Srbije

Ponovo se u žiži javnosti našao nakon što mu je navodno ukradena lična karta i kada su usledile optužbe da iza fantomske firme Asomakum i afere pranja novca, stoji upravo on. Predstavnici opozicije dovodili su ga u vezi i sa aferom Jovanjica. Član je Glavnog odbora SNS, a najviše je politički aktivan pred izbore. Tako je BIRN objavio njegovu fotografiju sa kontroverznim kosovskim biznismenom Zvonkom Veselinovićem, koja je nastala tokom kampanje 2014. u prostorijama “Inviktus medija”, marketinške agencije koja je sarađivala sa SNS.

U zvaničnoj biografiji stoji da je završio državni ekonomski fakultet ocenom devet i da je zaposlen u Zavodu za izradu novčanica.

BONUS VIDEO: Borislav Novaković o Zvonku Veselinoviću i Andreju Vučiću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare