Foto: Nova.rs

Fondacija "Kapetan Dragan" nastavlja sa agitovanjem da se iz zatvora pusti ubica premijera Zorana Đinđića, koji je osuđen na 40 godina. Nastavlja se i negodovanje dela javnosti. Po prvi put slučaj je prokomentarisala udovica ubijenog premijera. Nadležni i vlast još uvek nisu. Ultradesničarima koji obezbeđuju štand odgovorila je Nova stranka - mirnom šetnjom ispred njih.

Kod beogradskog restorana „Ruski car“ fondacija „Kapetan Dragan“ danima sakuplja potpise za aboliciju Zvezdana Jovanovića, ubice premijera Zorana Đinđića.

Reakcije nadležnih nema. Na pitanje kako na to gleda, udovica premijera Ružica Đinđić, kratko je odgovorila za N1.

„Mislim da to pitanje treba uputiti pravosudnim organima države, imajući u vidu činjenicu da je reč o osobi koja je pravosnažno osuđena od strane najvišeg suda Srbije“, rekla je ona.

Fondacija kao i peticija samo su posledica atmosfere u kojoj živimo, smatra Maja Stojanović iz Građanskih inicijativa. Misli da institucije zapravo ne ćute.

„Mislim da kroz tu Fondaciju kapetana Dragana, kroz Levijatan koji je obezbeđivao skupljanje potpisa, mislim da to država priča, država podržava, vidimo podršku i miniranje svega što nam je doneo 5. oktobar, svega što je rešeno u Sablji“, rekla je Stojanović.

Predsednik Nove stranke Aris Movsesijan i tridesetak građana prošetali su u znak sećanja na Zorana Đinđića od Kalemegdana, Knez Mihailovom ulicom, do mesta gde je premijer ubijen. Na taj način su, kako kaže Movsesijam, dostojanstveno odgovorili na peticiju.

Prema njegovim rečima, već deset godina aktuelan je neki vid revizionizma. U aktivnostima osuđenog ratnog zločinca Dragana Vasiljkovića i njegove fondacije vidi predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„To je jedna besmislena igrarija, kojom Vučić pokušava da skrene pažnju sa krucijalnih problema Srbije. Srbija se polako približava izborima, koji neće biti demokratski kako sada stoje stvari. On to namerno radi da bi napravio provokaciju, jer populista deli društvo na dva dela, na njih i na nas“, rekao je on.

Movsesijan ističe da je peticija za puštanje Jovanovića na slobodu sporna iz više hiljada razloga, te je podsetio na glavna tri – da je atentator pravosnažno osuđen, da je priznao da je pucao na premijera i da su neki svedoci stradali u postupku protiv njega.

Bonus video: Vesna Mališić – Vučiću se ne svađa sa antivakserima

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram