Foto: Dragan Mujan/Nova.rs/Facebook/Илья Зернов/Medija Centar Beograd

Ruski antiratni aktivista Ilija Zernov zadržan je na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu i zabranjen mu je ulazak u zemlju. Zernov je u Srbiju došao kako bi svedočio na suđenju u vezi sa napadom na njega od strane desničarskih ekstremista koji se odigrao u februaru, kada je Zernov u Beogradu prefarbao mural "Smrt Ukrajini". Njegov advokat Čedomir Stojković kaže za Nova.rs da je mladi aktivista u Beograd došao po pozivu za suđenje koje je zakazano za ponedeljak, 6. novembra, ali da mu je izvršna vlast zabranila ulazak u Srbiju.

Ilija Zernov kaže da je stigao na aerodrom i da je predao pasoš, ali da su mu ubrzo predati dokumenti kojima mu se zabranjuje ulazak u Srbiju.

„Stigao sam i predao pasoš, bili su spremni da mi pasoš overe pečatom, ali službenik pasoške kontrole je pogledao monitor računara, sačekao i pozvao kolegu“, napisao je Zernov na Fejsbuku i naveo da su ga tada poslali u čekaonicu, gde su mu kasnije predati dokumenti kojima mu se zabranjuje ulazak bez navođenja razloga.

Njegov advokat Čedomir Stojković potvrdio je za portal Nova.rs da Zernovu granična policija nije dozvolila da uđe u Republiku Srbiju, kao i da mu je uručen dokument o zabrani ulaska.

„Uručena mu je odluka o odbijanju ulaska u Srbiju i u toj odluci oni nisu zaokružili osnovu odbijanja, ali s obzirom da ne postoji nijedan drugi osnov, to je onaj standardni osnov da postoje bezbednosni razlozi. S obzirom na to da smo imali iskustva ranije i sa Nikitinim i sa ostalim ljudima, radi se o tome da je BIA prosto donela odluku da zabrani ulazak ruskim državljanima koji izražavaju stavove protiv Putina i naročito protiv invazije Ruske Federacije na Ukrajinu“, kaže Stojković.

Zernov je, nakon što su ga pretukli huligani u februaru, kada je prefarbao mural „Smrt Ukrajini“, dobio azil u jednoj evropskoj zemlji i došao je danas u Srbiju samo iz razloga da bi se odazvao na poziv javnog tužioca u Beogradu da ga sasluša povodom krivične prijave koju je podneo zbog njegovog prebijanja, navodi Stojković.

„Međutim, organ pravosudne vlasti u Srbiji ga je pozvao da da izjavu protiv huligana, a izvršna vlast mu je zabranila ulazak. Vlada Aleksandra Vučića je zabranila svedočenje ruskom državljaninu u Srbiji, povodom toga ko ga je od Putinovih huligana pretukao. Vlada Republike Srbije sprečava svedočenja protiv Putinovih huligana. To je rezultat ovog zadržavanja“, istakao je advokat.

Zernov je izjavio da namerava da ostane u čekaonici aerodroma Nikola Tesla sve do početka suđenja, odnosno njegovog zakazanog svedočenja u Trećem osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu.

Podsetimo, Zernov je početkom februara pokušao da prekreči natpis „Smrt Ukrajini“ ispod murala Vagner grupi u Beogradu, kada ga je presrela grupa huligana. Mladog Rusa je napalo pet lica među kojima je on identifkovao trojicu. Jedan od njih, koji ga je po svedočenju tukao, je predsednik „Srpske desnice“ Miša Vacić.

„Kada sam počeo da farbam zid, čuo sam da mi jedan čovek dobacuje nešto sa prozora, ali nisam razumeo i uskoro je sišao on i došla su još dvojica muškaraca. Počeli su da mi prete i pokazao sam im pasoš da vide da sam Rus, a onda se pojavio četvrti muškarac koji je nosio masku sa likom Putina. Maska je bila prozirna i veoma sam siguran da je to bio Miša Vacić, i on mi je pretio, nožem i bokserom. Ukupno je bilo petorica napadača, a jedan za kog sam ubeđen da je Miša Vacic udario me je u uvo i probio mi bubnu opnu“, objasnio je Zernov.

***

BONUS VIDEO: Peter Nikitin, ruski antiratni aktivista zadržan na aerodromu Nikola Tesla

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar