Foto: Video/Nova.rs

Poslanik u Skupštini Srbije i koopredsednik stranke ZAJEDNO Aleksandar Jovanović Ćuta, rekao je da rudnik Bosil Metal kod Bosilegrada predstavlja "tempiranu ekološku bombu" i poručio je da će ovu temu pokrenuti i u Narodnoj skupštini, ali i izvršiti pritisak na ministarstva za rudarstvo i ekologiju u vezi njega. On je naveo da svaka pojedinačna lokacija rudnika u Srbiji treba da se preispita i vidi da li je u javnom ili privatnom interesu. Danas je stigao odgovor rudnika "Bosil-Metal" Aleksandru Jovanoviću Ćuti nakon objavljivanja teksta na našem portalu.

Odgovor rudnika koji je stigao našoj redakciji, prenosimo vam u celosti:

„Rudnik „Bosil-Metal“ kod Bosilegrada ne predstavlja nikakvu „tempiranu ekološku bombu“, niti bilo kakvu „ekološku kataklizmu“, kako tvrdi Aleksandar Jovanović, Ćuta. „Bosil-Metal“ pri svim svojim aktivnostima vodi računa o tome da priroda u okruženju postrojenja ne bude ugrožena i u tom cilju konstantno se sprovode brojne mere zaštite, a u skladu sa važećim zakonima Republike Srbije.

Ispitivanje vode iz Bezimenog potoka, koji protiče u blizini postrojenja, sprovodi se svaka 3 meseca i to 150 metara iznad i 250 metara ispod rudnika, a izvodi ga akreditovani Zavod za javno zdravlje iz Vranja. Rezultati svih ispitivanja dostavljaju se odmah Republičkoj ekološkoj inspekciji i ostalim nadležnim institucijama Republike Srbije. Po dostavljenim rezultatima nismo do sada imali primedbi od nadležnih institucija i organa. Prema nalazima, svi parametri su u dozvoljenim koncentracijama i ne odstupaju čak ni od rezultata analiza takozvanog „nultog stanja“, koje je sprovedeno pre pokretanja pilot postrojenja.

Aleksandar Jovanović Ćuta Foto: Sanja Petrov/Nova.rs

Takođe, konstatacija gospodina Jovanovića da “će ponovo obići rudnik jer tamo niko nije smeo do sada da priđe” je apsolutno netačna. Više novinarskih ekipa je do sada obišlo naša postrojenja i objavilo reportaže, kada su se prethodno najavile upravi rudnika. Za svaki obilazak rudnika ljudi, neophodno je osigurati bezbedne uslove za njihov dolazak i obilazak postrojenja, jer u bilo koji rudnik nije moguće ući bez najave, upravo radi sigurnosti posetilaca, a u skladu sa Zakonom o bezbednosti i zdravlju na radu.

Napominjemo da se naša kompanija pridržava najviših ekoloških standarda u radu. Svima nama je u interesu da živimo i radimo u zdravom okruženju, da se Bosilegrad razvija, da imamo zadovoljne radnike, koji će ostati da žive u ovom kraju, jer imaju perspektivu. Dosadašnja investicija u projekat veća je od 17 miliona dolara. Rudnik trenutno zapošljava 120 radnika iz lokalne sredine i opštine Bosilegrad, a buduća proizvodnja koja se projektuje po Glavnom rudarskom projektu zapošljavaće oko 320 radnika, što je izuzetna šansa za razvoj ovog dela Srbije“, napisali su u svom odgovoru Aleksandru Jovanoviću Ćuti.

Bonus video: Ćuta i Zaharijev, sukob sa direktorom rudnika

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar