Foto:N1

Većina funkcionera Srpske liste, vodeće partije kosovskih Srba na Kosovu, imaju bar po jedno radno mesto u kosovskom i srpskom sistemu, a samim tim i duple plate.

Međutim, kosovskoj Agenciji za borbu protiv korupcije ne prijavljuju svi radna mesta za koja plate dobijaju iz budžeta Srbije, a ni u Agenciji za sprečavanje korupcije u Srbiji ne prijavljuju pozicije koje imaju u okviru kosovskih institucija, objavio je Radio Slobodna Evropa.

Njih zakon obavezuje da prijavljuju sva primanja i jednoj i drugoj agenciji, ali većina to radi selektivno.

Tako je predsednik Srpske liste Goran Rakić u aprilu 2021. kosovskoj agenciji za borbu protiv korupcije prijavio prošlogodišnja primanja od oko 1.000 eura za funkciju zamenika premijera koju je obavljao u bivšoj vladi Kosova premijera Avdulaha Hotija, ali nije prijavio i primanja koja dobija u srpskom sistemu.

Ono što kosovskoj agenciji nije prijavljeno jeste da Rakić u okviru srpskog sistema obavlja još dve funkcije. On je direktor Javnog komunalnog preduzeća u Severnoj Mitrovici “Standard”, te asistent u nastavi na Visokoj ekonomskoj školi strukovnih studija u Peći, koja funkcioniše u srpskom sistemu i koja je izmeštena u Leposaviću, opštini sa srpskom većinom na severu Kosova. Za ove dve pozicije Rakić je plaćen sa oko 92.000 dinara, odnosno oko 750 evra.

Rakić ni srpskoj agenciji nije prijavio primanja koja ostvaruje u kosovskim institucijama.

Nakon februarskih izbora ove godine, kada je premijer Kosova postao Aljbin (Albin) Kurti, Rakić je došao na čelo Ministarstva za zajednice i povratak.

Nije jedini. Duple funkcije i plate imaju i drugi funkcioneri iz Srpske liste.

Igor Simić, potpredsednik Srpske liste, je poslanik u Skupštini Kosova. U izjavi o imovini kosovskoj Agenciji za borbu protiv korupcije za prošlu godinu, Simić je prijavio poslaničku platu od oko 2.000 eura mesečno. Za razliku od Rakića, on je prijavio i prihode pojedinih funkcija u srpskom sistemu kao na primer naknada iz Penzijsko-invalidskog osiguranja od oko 5.000 eura na godišnjem nivou, i plata na Ekonomskom fakultetu u Severnoj Mitrovici od nešto više od 7.000 eura na godišnjem nivou.

Međutim, u javnoj bazi srpske Agencije za sprečavanje korupcije dostupan je podatak da je Igor Simić i predsednik Nadzornog odbora JP Mreža Most, gde je u dva navrata ostvario prihode u visini od oko 420 evra.

Igor Simić srpskog agenciji nije prijavio primanja koja ostvaruje u kosovskim institucijama.

Potpredsednik Skupštine Kosova iz Srpske liste Slavko Simić prijavio je Kosovu prihode i iz kosovskih i iz srpskih institucija, u kojima je načelnik „kosovsko-mitrovačkog okruga“. Tokom prošle godine, Simić je kao potpredsednik Skupštine Kosova ostvario primanja od oko 30.000 eura, a kao načelnik oko 8.000 eura.

On, međutim, srpskoj agenciji nije prijavio primanja koja ostvaruje na Kosovu.

Iako duple funkcije imaju i drugi zvaničnici Srpske liste, što je vidljivo na web stranicama institucija ili preduzeća, njihova imena ne figuriraju u javnoj bazi podataka Agencije za sprečavanje korupcije u Srbije.

Primera radi, poslanik u Skupštini Kosova ispred Srpske liste, Ivan Todosijević je predsednik i privremenog opštinskog organa Zvečan po srpskom sistemu, poslanik Ljubinko Karadžić je takođe predsednik privremenog opštinskog organa Priština. Tu je i Zoran Mojsilović, koji je takođe poslanik u Skupštini Kosova ali i direktor Sportskog Centra u Severnoj Mitrovici, te asistent na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje u Leposaviću. Verica Ćeranić, poslanica u Skupštini Kosova, je kao ekonomista zaposlena i u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

Slična situacija je i sa gradonačelnicima na Kosovu pa je tako Bratislav Nikolić predsednik opštine Štrpce po kosovskom sistemu i koordinator privremenog opštinskog organa Štrpce po srpskom sistemu. Zoran Todić je gradonačelnik Leposavića po kosovskom sistemu i predsednik opštine Leposavić po srpskom sistemu.

Milan Radojević je gradonačelnik Severne Mitrovice za šta dobija platu iz budžeta Vlade Kosova ali i direktor srpskog Fonda penzijsko i invalidskog osiguranja u Severnoj Mitrovici.

Emini: Duple funkcije i plate rezultat nesaradnje

Izvršna direktorka platforme CiviKos Donika Emini za Radio Slobodna Evropa (RSE) ukazuje da su duple plate za zvaničnike Srpske liste zapravo rezultat nepostojanja saradnje između kosovske i srpske Agencije za borbu protiv korupcije i dodaje da su svi svesni tog „fenomena“.

Ona smatra da je ovo pitanje političke prirode i da dve strane jednostavno zatvaraju oči na to što zvaničnici Srpske liste ne prijavljuju sve svoje prihode kosovskoj i srpskoj Agenciji za borbu protiv korupcije.

“Sve se to dešava iz političkih razloga, Srbija želi da zadrži uticaj na severu Kosova a Kosovo očajnički želi da, makar na papiru, integriše ljude koji žive na severu. To je jasno, nije ništa novo, dešavalo se i ranije. Obe Agencije (za borbu protiv korupcije) znaju za to (duple prihode), obe Vlade znaju za to ali niko ne može to dokumentovano da potvrdi ili da ih sankcioniše, jer dve strane ne sarađuju”, kaže Emini.

Emini ocenjuje da lako može doći do kriminalizacije u nekoj oblasti zbog “crnih rupa”, jer su nekad u upotrebi kosovski a nekada srpski zakoni, što je opet posledica nesaradnje dve strane.

Mandat i rad Agencije za borbu protiv korupcije na Kosovu za Doniku Emini je donekle zbunjujući i kada je u pitanju provera funkcionera iz većinske albanske zajednice, te napominje da je provere prihoda i funkcija Srba još osetljivije.

“Kao što sam rekla, integracija Srba na Kosovu je važna a to se ogleda i u tome koliko njih je deo kosovskog sistema i ako se preduzme nešto protiv toga može doći do eskalacije, čak se to pitanje može pokrenuti u okviru dijaloga Kosova i Srbije”, smatra Emini.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar