Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Rusije

Predstavnici Srbije ostali su u sali OEBS-a, nakon što su predstavnici EU i drugih država napustili sastanak u znak protesta protiv Rusije.

Kako saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE), na internom sastanku OEBS-a o ratu u Ukrajini održanom 24. februara Rusija je insistirala na svojim tumačenjima invazije na Ukrajinu, nakon čega su predstavnici zapadnih država napustili sastanak.

Predstavnici Srbije su među nekoliko država koji nisu napustili sastanak.

Države koje su ostale uz Rusiju su, pored Srbije, Belorusija, Jermenija, Azerbejdžan, Kazahstan, Tadžikistan, Turkmenistan. Na sastanku su ostali i predstavnici Svete Stolice i Parlamentarne skupštine OEBS-a, saznaje RSE, a prenosi N1.

Zvaničnici Ukrajine saopštili su 25. februara da je vojska Rusije ušla u Kijev.

Dan ranije, po naređenju predsednika Rusije Vladimira Putina, ta zemlja je pokrenula vojnu invaziju na Ukrajinu. Putin je nekoliko dana pre priznao samostalnost separatističkih regija Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine i odobrio slanje trupa u tu oblast.

Evropska unija, Sjedinjene Države i Velika Britanija uvode kontinuirano nove sankcije Rusiji koje, pored ostalog, ciljaju finansijski i energetski sektor.

Zvanični Beograd još uvek nije saopštio svoju poziciju usled ruske invazije na Ukrajinu. Mediji u Srbiji preneli su da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić 25. februara uveče saopštiti svoj stav.

Srbija i Rusija održavaju odnose na najvišem bilateralnom nivou. Zvaničan Beograd odbija da uskladi svoju politiku sa evropskom, iako je Srbija kandidat za članstvo u Evropskoj uniji.

Rusija pruža podršku Srbiji blokiranjem članstva Kosova u međunarodnim organizacijama. Kosovo je nezavisnost proglasilo 2008. godine, ali zvaničnici Srbije odbijaju da ga priznaju kao državu.

Srbija je takođe u potpunosti zavisna od ruskog gasa, koji dobija preko TurkStream-a.

BONUS VIDEO: Stanovnik Kijeva o raketnom napadu ruske vojske

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare