Filip Riker Philip Reeker
Filip Riker Foto:ARMEND NIMANI / AFP / Profimedia

Vršilac dužnosti pomoćnika američkog državnog sekretara za pitanja Evrope i Evroazije Filip Riker izjavio je danas da SAD podržavaju specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka koji, kako kaže, radi sa njegovim zamenikom Metjuom Palmerom.

Riker je u Ohridu na Prespa forumu rekao da su Lajčak i Palmer zajedno išli u Prištinu i Beograd kako bi koordinisali aktivnosti.

„Mi smo podstakli i Kosovo i Srbiju da nastave pregovore sa ozbiljnošću i hitnošću i pozdravljamo razgovore koji se obavljaju na visokom nivou“, rekao je Riker na panelu na kojem učestvuju i predsednik Crne Gore Milo Ðukanović, slovenački predsednik Borut Pahor, Johanes Han…

On je naveo da su „dve strane“ jako udaljene, te da je dijalog način da se premoste razlike.

Objašnjava da Sporazum o normalizaciji donosi „normalno stanje“, a znači, kako kaže, uzajamno priznanje što će, prema njegovim rečima, omogućiti zemljama da „stave stvari u kontekst“ i krenu ka prosperitetnijem životu u budućnosti.

„Za to je potrebna fleksibilnost, kompromis i razmišljanje o budućnosti. Želimo više toga da vidimo i uveren sam da bi to želeli i naši partneri iz Evropske unije“, rekao je Riker.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 
Facebook
 
Twitter
 
Instagram

Komentari

Svi komentari (0)