Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Centar za slobodne izbore i demokratiju (CESID) objavio je veččeras na svom Tviter nalogu informaciju da je Republička izborna komisija poništila izbore na 117 biračkih mesta, jer je bilo nemoguće utvrditi rezultate, jer je broj listića u kutiji bio veći od broja birača, koji su glasali na parlamentarnim i lokalnim izborima u nedelju 21. juna. Takođe, večeras se oglasio i RIK koji je potvrdio da su doneli rešenje o ponavljanju glasanja na 117 biračkih mesta u Srbiji, s obzirom da na tim mestima nisu mogli da se utvrde rezultati glasanja.

Naime, CESID je večeras na svom Tviter nalogu objavio informaciju da Republička izborna komisija (RIK) pregleda zapisnike o radu biračkih odbora sa 117 biračkih mesta na kojima nije moguće utvrditi rezultate jer je broj listića u kutiji bio veći od broja birača koji su glasali.

CESID je takođe saopštio i da će RIK ukoliko ne bude mogla da utvrdi rezultate glasanja, morati da naloži ponovno glasanje na ovim biračkim mestima, u skladu sa Uputstvom za sprovođenje izbora.

 

Prema CESID-u najviše spornih biračkih mesta je u Kragujevcu – 9, u Beogradu – 8, slede Valjevo sa 6 i Novi Pazar, Šabac, Merošina i Bujanovac sa po 4.  Od 117 problematičnih biračkih mesta, na 17 su za broj birača koji su glasali unete 0 ili 1, a broj listića u kutijama se kreće od 106 do 924.

Zbog ovih nepravilnosti RIK je usvojio rešenje prema kome su poništeni izbori na čak 117 biračkih mesta i naloženo je ponovno glasanje na ovim biračkim mestima, u skladu sa Uputstvom za sprovođenje izbora odnosno prema članu 87.

Povodom ove teme oglasila se i Republička izborna komisija

Član RIK-a Željka Radeta rekla je da zapisnici dostavljeni RIK-u nisu dovoljni za odlučivanje o ponavljanju glasanja na tim biračkim mestima i zatražila „otvaranje džakova“ i ponovno prebrojavanje važećih i nevažećih listića.

„Ovo nije dovoljno da se raspravlja, treba da se izvrši uvid u izborni materijal. Kako možemo bez uvida u materijal da znamo da li je ukupan broj birača tu greška, možda je greška u drugoj stavki“, navela je Radeta.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević kazao je da RIK postupa isključivo u skladu sa uputstvom, koje su članovi doneli pre nekoliko meseci.

„U ovim situacijama, kada ne možemo da utvrdimo na osnovu zapisnika volju birača, niti ćemo da je prekrajamo, niti da preturamo po džakovima, već ćemo po uputstvu da ponovimo glasanje na tim biračkim mestima, s obzirom na to da birački odbor nije utvrdio rezultate“, zaključio je Dimitrijević.

Neka od mesta na kojima će biti ponovljeno glasanje su pojedina birališta na Vračaru, Zemunu, Novom Beogradu, Obrenovcu, Rakovici, Čukarici, Bačkoj Topoli, Subotici, Zrenjaninu, Sečnju, Alibunaru, Beloj Crkvi, Vršcu, Požarevcu, Beočinu, Novom Sadu, Inđiji, Loznici, Šapcu, Ljuboviji, Valjevu…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare