Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Republička izborna komisija odbila je prigovore advokata Vladimira Todorića na proglašenje manjinske liste Zajedno za Vojvodinu-Vojvođani, i utvrdila da ona ispunjava uslove za listu nacionalne manjine.

Todorić je za tu listu rekao da je pokušaj maskiranja Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) da na taj način uđe u parlament i da postoje čvrsti dokazi da kandidati za poslanike nisu pripadnici stranaka nacionalnih manjina, nego fukkcioneri LSV.

On je kao primer naveo i Aleksandra Olenika iz Građanskog demokratskog foruma, koji se javno izjašnjavao da je po nacionalnosti Srbin, a sada je na listi manjina.

Todorić je konstatovao da se zato lista, koja ima 26 kandidata, ne može proglasiti manjinskom, jer su na njoj funkcioneri LSV, a to nije stranka nacionalnih manjina.

Odbijen je i prigovor predsednika jedne od frakcija Pokreta obnove kraljevine Srbije i kandidata za poslanika Vojislava Mihailovića, koji je u koaliciji NADA, da se poništi proglašenje liste Dveri, na kojoj je predstavnik druge frakcije Žika Gojković.

Stav RIK bio je da se u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu kao zvanični zastupnik POKS vodi Gojković i da zato nema razloga za poništavanje rešenja o proglašenju liste.

Na sednici RIK proglašena je i manjinska lista Stranke demokratske akcije Sandžaka – dr Sulejman Ugljanin, sa 45 kandidata za poslanike.

BONUS VIDEO:  Najava novina NOVA za 2. mart

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare