Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Republička izborna komisija (RIK) odbacila je danas prigovor birača Nikole Ðokića na proglašenje izborne liste "Milan Stamatović - Zdravo da pobedi - Dragan Jovanović - Bolja Srbija - Zdrava Srbija", u kojem je naveo da je nosilac liste, Dragan Jovanović, koristio lažne podatke.

Ðokić je u prigovoru naveo da podaci u listi kandidata za narodne poslanike, u kojima je navedeno da je kandidat Dragan Jovanović iz Topole po zanimanju diplomirani mašinski inženjer, nisu tačni.

„Ovaj podatak je netačan, jer po javno dostupnim informacijama, Dragan Jovanović nema završen mašinski fakultet, i samim tim ne može da ima zanimanje diplomiranog inženjera“, naveo je Ðokić u prigovoru.

RIK je prigovor odbio kao neosnovan, uz obrazloženje da podneta lista ispunjava sve uslove u skladu sa Zakonom o izboru narodnih poslanika.

RIK poseća i da nijednim propisom nije predviđena obaveza podnosioca izborne liste, odnosno kandidata za narodnog poslanika da uz izbornu listu dostavi bilo kakve dokaze o zanimanjima kandidata.

Dodaju i da RIK nema obavezu utvrđivanja tačnosti podataka, niti bi netačnost tog podatka mogla da predstavlja nedostatak za proglašenje izborne liste.

Na današnjoj sednici RIK je doneo i rešenje da u skladu sa obaveštenjem ovlašćenog lica koalicije „Zdrava Srbija – Bolja Srbija“ od 23. maja, Miodrag Petrović, advokat iz Beograda, postaje član i da Bogdan Jokić, advokat iz Čajetine, postaje zamenik člana u proširenom sastavu RIK-a, kao predstavnici podnosioca proglašene izborne liste kandidata za narodne poslanike.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar