Ukrajina izbeglice Poljska rat
Izbeglice iz Ukrajine na granici sa Poljskom Foto:EPA-EFE/DAREK DELMANOWICZ

"Ono što mi ne iskorišćavamo jesu dobri kontakti koje imamo sa Zapadom, odnosno sa Evropom, kao i sa Istokom, pa dajte da mi budemo ti koji ćemo Rusiju i Ukrajinu dovesti za pregovarački sto", izjavio je za Demostat bivši načelnik Uprave za odnose s javnošću Ministarstva odbrane Petar Bošković.

Kapetan bojnog broda u penziji i vojni analitičar, koji je tokom bogate karijere izveštavao i sa brojnih ratišta, predviđa da će invazija Rusije na Ukrajinu potrajati.

On smatra da treba razmišljati u pravcu da Srbija bude „mesto medijacije“ Rusije i Ukrajine, uz opasku da mu se ne sviđa „ovo što vidi po ulicama“ i napomenu da Srbija ne treba apriori da se stavlja na nečiju stranu.

„Mi moramo zaista razvijati spoljnu politiku, u našim ambasadama i u Ministarstvu spoljnih poslova moraju biti diplomate od karijere“, istakao je Bošković.

„Snimak našeg predstavnika u UN se vrti po svetu, pa svaki drugi čovek na ulici u Beogradu bi bolje pročitao na engleskom tu osudu postupaka Rusije od njega“, ukazao je on i predočio da su „te stvari nedopustive“.

Prema njegovoj oceni, „nama nedostaje mudrosti da sačekamo, da odmerimo, da pogledamo naše interese, da jednom budemo na mestu gde je ceo svet“, već „stalno idemo emocijama“.

Bošković ističe da je Srbija „zaista jedina zemlja koja ima moralnu podlogu da i jednima i drugima skrene pažnju na pogubnost rata, ali to ne iskorišćavamo“.

Kako je precizirao, „mi imamo moralno pravo da se saosećamo, imamo jednu pravu i iskrenu empatiju sa ukrajinskim narodom, s jedne strane, a s druge strane – moramo potpuno da razumemo stradanje civila i ovo što smo osudili agresiju, jeste jedan od prvih valjanih poteza“.

Upitan da li je Putin nameravao da invazija na Ukrajinu bude blickrig, Bošković je odgovorio da su mu „kolege iz pešadije rekle da je Putin ušao sa jako malim brojem trupa, odnosno ljudi, to je bilo negde oko 150.000 do 160.000 ljudi, iako je Ukrajina velika“.

„Mislim da je on to uradio jer je imao veoma loše podatke. Nije ista situacija koja je vladala na Krimu do 2014. i ovoga sad“, zaključio je Bošković.

Bonus video – Kako je ruska agresija na Ukrajinu izmenila život u Evropi i svetu

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare