U predizbornoj debati na RTS-u, u emisiji “Takovska 10”, pojavili su se kandidati za gradonačelnike Beograda - Savo Manojlović ispred “Kreni-promeni, Dobrica Veselinović iz “Biramo Beograd” i Borislav Antonijević iz “Mi - snaga naroda”. Umesto kandidata Srpske napredne stranke Aleksandra Šapića, pojavio se potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali. I u samoj emisiji postavilo se logično pitanje zašto SNS krije svog kandidata” i potura bivšeg gradonačelnika? Kad se podvuče crta ispod svega što je Šapić rekao i uradio samo u toku ove predizborne kampanje, čini se da je odgovor više nego jasan.

U emisiji u kojoj je trebalo da budu predstavljeni kandidati za gradonačelnike Beograda različitih političkih opcija, nije se pojavio samo Aleksandar Šapić. Umesto njega u studio je došao ministar finansija Siniša Mali.

Već na samom početku zbog toga je negodovao kandidat za gradonačelnika “Kreni-promeni” Savo Manojlović.

Savo Manojlović Foto: Printscreen/RTS

“Ovde je trebalo da bude Aleksandar Šapić pošto je on bivši gradonačelnik. Nisam siguran da sa Sinišom Malim može da se govori o problemu jer je on problem. On je simbol korupcije u ovoj zemlji ne samo za vreme ovog, nego i prethodnog režima“, izjavio je Manojlović na početku.

A čega je simbol Šapić i zašto ga SNS vidno isključuje iz bilo kakvih duela s opozicijom?

„Može da bude opasno“

Nekoliko je situacija koje to mogu objasniti, a jedna od njih dogodila se samo nekoliko sati uoči pomenute emisije.

Kandidat SNS za gradonačelnika Beograda držao je konferenciju za novinare, a ni ona nije mogla da prođe bez neugodnih momenata.

Aleksandar Šapić Foto: TANJUG/ STR

„Ua, lopovi“, dovikivali su građani Šapiću, na šta se on prvo okrenuo u njihovom pravcu, pa rekao:

„Odoše. Odoše, lopovi“, rekao je Šapić.

Pred sam kraj konferencije zasmetali su mu i nemački turisti koji su ušli u kadar.

„To je ta, kako se to kaže, zapadna kultura“, rekao je Šapić komentarišući turiste, a zatim dodao:
„Kako kaže Olivera Kovačević moramo da prihvatimo trendove koji nam dolaze po svaku cenu… E, pa ja neću da ih prihvatim, a ona neka ih prihvata“.

Ispadi ovog tipa, za Šapića su postali karakteristični.

Tako je nedavno na suđenju sa novinarom Markom Vidojkovićem doviknuo njegovom advokatu: „Šta se ti bečiš?“.

Pod naletom besa polomio je mobilni telefon jednom aktivisti na Savskom nasipu.

Foto: X/Petar Djuric

“Vidi, nije dobro da ме zadržavaš, znaš? Može da bude opasno po tebe”, rekao je Šapić pomenutom čoveku pre nego što mu je uzeo telefon iz ruke i razbio ga.

U decembru je vređao člana udruženja “Za naš kej“ Dušana Čavića nazivajući ga „dripčinom“ i „magarcem“, dok je nepoznati muškarac pokušao da ga odgura dok je Šapiću postavljao pitanje.

Naime, Čavić ga je upitao zašto nije bio pred OŠ “Vladislav Ribnikar” da se “pokloni senima mrtve dece“, na šta je Šapić rekao sledeće:

“Besramniče jedan, slušaj me sad ti besramniče jedan. Ušao sam u svaku kuču ubijenog i ranjenog deteta. Slušaj me dripčino jedna. Ušao sam u svaku školu samo se nisam slikao, dripčino“, odgovorio je Šapić mašući rukom i unoseći se Čaviću u lice, vidi se na snimku koji je objavilo neformalno udruženje „Za naš kej“.

Novinaru N1, Šapić se nedavno obratio sledećim rečima:

“Poješće vas zlo dragi moj kolega, prijatelju, gospodine, kako god hoćete mogu da vas oslovim, zlo će da vas izjede. Ja vas gledam, vas i vaše kolege, vi ste se iskrivili od zla, fizički ste počeli da se krivite, puni ste jeda, mržnje, zla“, rekao je Šapić, nakon čega je ova kuća donela odluku da se više ne pojavljuje na njegovim konferencijama.

Možda je i za pojmove SNS ovoga previše.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare