Foto: Vesna Lalić

Pred sam početak izborne kampanje, SRS se suočava sa unutarstranačkim potresima. Bivši partijski funkcioneri navode da je nezadovoljstvo među radikalima na vrhuncu i da se zbog toga raspuštaju odbori po Vojvodini i unutrašnjosti Srbije. S druge strane, vrh stranke poručuje da je reč o lažima i da su bivši članovi podneli ostavke kako ne bi bili javno smenjeni.

Nemanja Šarčević, pokrajinski poslanik u Skupštini Vojvodine i bivši predsednik Severnobačkog okružnog odbora SRS, kazao je da postoji kriza među radikalima, a kao razloge navodi nezadovoljstvo zbog dobrih odnosa sa aktuelnim režimom, naročito od povratka Vojislava Šešelja iz Haga.

„Bio sam stanovišta da je trebalo da se borimo da mi budemo na vlasti i da Šešelj postane predsednik Srbije, a ne da se zalažemo da Vučić bude na čelu države, kako to mesto ne bi zauzeli Đilas, Jeremić ili neko drugi“, kazao je Šarčević i dodaje da je članstvo SRS očekivalo da će povratkom Šešelja otpočeti snažna borbe protiv, kako ga je nazvao, diktatorskog režima:

„Umesto toga je ublažena retorika prema njima. Kao neko ko je ceo život ideološki vezan za Srpsku radikalnu stranku, nisam mogao da prihvatim da moramo da branimo one koji su ciljano želeli da nas unište“, kazao je on.

S druge strane, Miljan Damjanović, poslanik SRS u Narodnoj Skupštini, ističe da je laž kako u stranci postoji kriza i da bi trebalo imati na umu tajming kad su bivši članovi odlučili da napuste partiju:

„Postavlja se pitanje kako im ništa nije smetalo dok su uživali u mandatima koje su ostvarili zahvaljujući SRS, a sada su, nedelju dana pred raspisivanje izbora, počeli da primećuju neke probleme. Mi ne želimo da ulazimo u raspravu sa njima preko medija, ali smatramo da nije korektan način kako su ovo učinili. Vreme će pokazati od koga su plaćeni da vrše udar na sopstvenu stranku“, smatra Damjanović.

Bez brojki, oprečne informacije o razlozima ostavki

Damjanović je kazao da stranku nisu napustili istaknuti članovi, već „nekoliko funkcionera“ i da u priči o razlazu radikala postoje dve ozbiljne nelogičnosti:

„Prvo, oni nisu napustili stranku, nego su podneli ostavke zbog loših rezultata koje su imali prethodnih godina. Zamoljeni su da to učine kako ne bi bili javno smenjeni. Laž je i da su otišli zbog kadrvoske politike, jer kako je moguće da danas pročitate vest o nekoj odluci, a već sutra osnujete svoju organizaciju. To je dokaz da su sve vreme radili na tome“, opsuje poslanik SRS.

Sa njim nije saglasan Šarčević, koji napominje da je podneo ostavku na sve stranače funkcije još 2018. godine, te da se još uvek vodi kao član radikala. On je kazao da nije upućen u broj onih koji su napustili partiju u prethodnom periodu,

„Ipak, znam da su oni koji su najodaniji članovi SRS i ideološki najbliži Vojislavu Šešelju otišli iz stranke. Stranka je stavljena u situaciju da joj potrebni najodaniji i najkvalitetniji članovi, već samo oni koji su najposlušniji“, upozorava Šarčević.

Ranije je za naš portal, potpredsednica AP Vojvodine, Smiljana Glamočanin Varga, kazala da je 30. januara ove godine napustila SRS, a da se o tome nije govorilo, jer stranka želi da sakrije da unutar nje postoje problemi.

“Postoji veliko nezadovoljstvo u partiji zbog načina kako se vodi politika u prethodne dve godine. Stranku su sa mnom napustili i svi predsednici opštinskih odbora u južnom Banatu“, kazala je za Nova.rs, Smiljana Glamočanin Varga.