Foto: N1

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže za Nova.rs da je potez Aljbina Kurtija da ukine takse i uvede mere reciprociteta pokušaj dodovoravanja međunarodnoj zajednici koji je dodatno pogoršao trgovinske odnose Beograda i Prištine.

„Nije šija nego vrat“, kratko je prokomentarisao Ljajić Kurtijev jučeršanji potez – ukidanje taksi i uvođenje mera reciprociteta.

„Čak je i gore nego što je bilo. Dok su na snazi bile takse, neki su izvozili u malim količinama, sad ni to neće moći“.

Prema rečima ministra ukidanje taksi ne znači „praktično ništa za Srbiju“.

„Kurti je izašao u susret međunarodnoj zajednici i na ovaj način održava status kvo. Trgovine nema“, kaže Ljajić za naš portal.

Stanje, prema rečima ministra značajno je pogoršano uvođenjem mera reciprociteta, zbog kojih se roba zadržava na granici.

„Kamioni stoje na adminstrativno prelazu, ne priznaju dokumenta koja su u skladu sa svim sporazumima i traže da na fakturama stoji oznaka Republike Kosovo“, kaže Ljajić.

On dodaje da je od ukidanja taksi na sirovine Srbija do sad izvezla robu u vrednosti od 3,3 miliona evra, uglavnom pšenice.

„Sada nećemo moći ništa da izvezemo, ovo se neće odraziti samo na trgovinu nego i na građane“, kaže Ljajić i dodaje da je Kurti dao politički ton ekonomskim merama.

Vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti  u ponoć je ukinuo takse na srpske proizvode i zamenio ih reciprocitetom. Ova mera se odnosi samo na Srbiju. Taksa prema robi iz BiH ukinuta je bezuslovno.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram