Foto: Printscreen Nova S/Video

Novoimenovani ministar za zajednice i povratak u vladi privremenih prištinsih institucija Nenad Rašić tvrdi da postoji rok za uklanjanje barikada na severu KiM i navodi da očekuje da će do uklanjanja barikada doći političkim dogovorom.

Rašić je to rekao nakon što je u svojstvu lidera GI Sloboda, pravda, opstanak sa liderom GI „Opstanak“ Bobanom Bogdanovićem u Čaglavici potpisao memorandum o saradnji i zajedničkom predstavljanju.

Kako je preneo Radio KiM, Rašić nije hteo da detaljno govori o tom roku, ali je izneo tvrdnje da su barikade postavljene „kako bi Beograd ojačao svoju poziciju u pregovorima u postizanju finalnog dogovora sa Prištinom“ i da će ih „sami ti ljudi koji su ih postavili skloniti barikade“.

“Bilo ko, pa makar to bio i KFOR u koji mi ljudski imamo poverenje. Ali ne zaboravimo da su to vojnici. Ako naređenje bude došlo oni će naravno silom ukloniti te barikade”, poručuje Rašić.

Naveo je i da je sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem razgovarao o povratku Srba sa severa u institucije, pre svega u policiju i tvrdi da za to“postoji politička volja“.

Bogdanović je nakon potpisivanja sporazuma rekao da mu je drago što je vlada u Prištini podnela zahtev za članstvo u Evropskoj uniji.

„Nadam se da će taj trend Kosova prema evropskim organizacijama biti dobro prihvaćen i da ćemo na taj način stvoriti dodatne pozitivne uslove za suživot Srba i Albanaca“, rekao je Bogdanović.

On je rekao i da su dva pokreta „prepoznala problem srpske zajednice na severu Kosova“, te da će učiniti sve da „zajedničkim snagama rade na suživotu Srba i Albanaca i evropskim integracijama Kosova“.

***

BONUS VIDEO: Ko kontroliše barikade na severu Kosova i Metohije?