Foto printscreen N1

Urednik lista "Nova" Ranko Pivljanin ocenio je u Novom danu da opozicione partije nisu uspele da "kapitalizuju" proteste u smislu rejtinga i popularnosti, što se vidi po rejtingu od 15 procenata koje imaju, kao i da veliki pad rejtinga SNS od od sedam odsto "nije neka uteha za opoziciju".

On je komentarisao istraživanje Nove srpske političke misli po kome je Srpska napredna stranka trenutno na 37 odsto podrške, što je značajan pad u odnosu na parlamentarne izbore 2022. godine.

„Najnovije istraživanje u našoj zemlji je pokazalo trend pada rejtinga Srpske napredne stranke za nekih sedam procenata od prethodnog istraživanja, što jeste veliko. Imate i drugu stvar, njihov rejting je porastao za jedan procenat u međuvremenu, a zapravo se radi o amortizaciji pada rejtinga koju je uradio Aleksandar Vučić jednom agresivnom kampanjom. Ako se setimo, ne vidimo ga nigde već desetak dana, a jedno vreme ga je bilo svuda. On je to primetio, i sam se hvali da ima ta istraživanja, da ih redovno prati i da se u skladu sa tim i ponaša“, kaže Pivljanin.

Dodaje da pad rejtinga od sedam odsto nije neka uteha za opoziciju, jer je istraživanje pokazalo da bi oko 15 odsto glasalo za opozicione predstavnike. Većina opozicionih stranaka ima rejting koji je oko pet odsto, a pojedini ne bi ni prešli cenzus od tri odsto.

„To samo govori da su protesti istinski izašli iz bića građana, nisu bili motivisani opozicionim angažmanom, nego odgovorom na nasilje u društvu, kako je i definisan protest. Zato i opozicione stranke nisu kapitalizovale na tim protestima svoj rejting, osim što je DSS Miloša Jovanovića ostao, on ima stabilno biračko telo. Protesti pokazali ono što vlast upravo pokušava da predstavi drugačije, da su oni rušenje vlasti i sistema, a zapravo vidimo da opozicija nije nešto profitirala na rejtingu“, kazao je Pivljanin.

Slaže se sa ocenom Đorđa Vukadinovića da „opoziciji nema spasa bez ukrupnjavanja“.

„Ukrupnjavanje ne mora da znači da će da okupi svih 15 odsto građana koji su opoziciono nastrojeni, ali je stvarno nenormalno da se ide u nekih 10 kolona i da se glasovi rasipaju. Neki će morati da se fokusiraju, barem oni koji su ideološki i politički bliski“, kaže Pivljanin.

Govoreći o odnosu srpskog naroda prema priključenju Evropskoj uniji, on je rekao da je naši građani u Zapadu pre svega vide – novac.

„Srpski narod je konzervativan. Teško se menja svest. Evropska priča je tu bliska na nivou nekog komfora, boljeg automobila, ali ne prava, zakona, ne i pravila, nebacanja pikavaca na ulicu, uređenja društva i dvorišta. Sve je to pomalo azijatsko i raskalašno. Bliže je našem resantimanu koji vodi ka Istoku, a ne ka Zapadu. Od Zapada bi da se uzme neka lova. I tu se završava naša ljubav sa njima“ predočio je Pivljanin.

BONUS VIDEO: Srđan Milivojević – Protesti nisu igra brojeva 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar