Ukoliko bi u ovom trenutku bili održani izbori u Beogradu i ako bi stranke koje su u organizaciji protesta “Srbija protiv nasilja” izašle u okviru jedne široke koalicije, mogle bi da osvoje 44,6 odsto glasova. Koalicija SNS, SPS i ostalih stranaka koje čine deo vladajuće koalicije osvojille bi 38,4 odsto glasova. Ovo pokazuje prvo objavljeno istraživanje javnog mnjenja koje je rađeno za Beograd, nakon dve tragedije koje su nas zadesile i protesta koji su nakon toga usledili. Istraživanje je radila agencija Stata u saradnji sa audio i video produkcijom "JSP" novinarke Jovane Polić.

U istraživanju je učestvovalo 830 ispitanika, a anketirani su kombinovano – online, telefonski i terenski. U razgovoru za portal Nova.rs iz agencije Stata kažu da istraživanje nije naručeno, već su ga sproveli samoinicijativno.

Šta pokazuju rezultati istraživanja?

Glavni rezultat istraživanja pokazuje dve značajne stvari. Ukoliko bi sada imali izbore u Beogradu, manji bi bio broj neopredeljenih birača (svega 5,4%) i drugo, podršku pokretu „Srbija protiv nasilja“ na izborima bi dalo 44,6 odsto građana Beograda. Moguća odstupanja u proceni podrške dvema najjačim koalicijama je dva do tri odsto, navode istraživači.

Koalicija Srbija protiv nasilja Stata

Koalicija SNS, SPS, PS, SDPS, PUPS i JS mogla bi da računa na 38,4 odsto podrške na beogradskim izborima. Desni blok, gde su Dveri, Srpska stranka Zavetnici, Novi DSS i POKS trenutno je na 10,2 odsto podrške.

Kad je reč o pojedinačnom rejtingu stranaka, ovo istraživanje pokazuje da je vladajuća SNS trenutno u Beogradu na 31,5.

Ostale stranke stoje ovako:

SSP: 16,2
Ne davimo Beograd: 10,1

SPS: 6,3
SRCE Zdravko Ponoš: 5,8
Ekološki ustanak, Aleksandar Jovanović Ćuta: 4,8
Dveri: 4,4
Zavetnici: 4,1
PSG: 4,1

Narodna stranka: 2,9

Rejting stranaka Stata

Manje od dva odsto podrške, prema ovom istraživanju, u ovom trenutku imaju Demokratska stranka Zorana Lutovca, Zajedno Nebojše Zelenovića, POKS Vojislava Mihailovića, SDS Borisa Tadića i SRS Vojislava Šešelja.

PROČITAJTE JOŠ....

Istraživanje je pokazalo i da više od polovine Beograđana 55% podržava proteste, kao i da im je dosta nasilja. Među njima su najbrojniji mladi (75%), fakultetski obrazovani (74%) i oni se informišu putem kablovskih televizija N1 i Nova S (86%).

Gotovo tri četvrtine Beograđana podržava sve zahteve protesta „Srbija protiv nasilja“ .

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Više od polovine Beograđana (51%) smatra da se Srbija ne kreće u dobrom pravcu. Ovaj stav u znatno većoj meri dele mladi od 18 do 34 godine (72%), fakultetski obrazovani (71%) i oni koji se informišu na kablovskim televizijama N1 i Nova S (84%). Približno petina (22%) ne može da proceni, a da smo na dobrom putu najviše veruju građani sa završenom samo osnovnom školom (74%), stariji od 65 godina (62%) i oni kojima je glavni izvor informisanja neka od komercijalnih televizija (Pink, Happy, B92 i Prva) sa nacionalnom frekvencijom (54%).

Da je kvalitet života gori danas nego pre godinu dana smatra 42 odsto Beograđana. Samo 10 procenata navodi da živi bolje, dok je za 45 procenata ostao isti. Da žive gore danas smatra tačno polovina (50%) populacije u dobi od 25 do 64 godine, te isto toliko fakultetski obrazovanih. Među onima koji navode da žive bolje danas nego pre godinu dana najviše je onih koji se informišu putem komercijalnih televizija (Pink, Happy, B92 i Prva) sa nacionalnom frekvencijom (23%).

Kad je reč o najvećim problemima za Beograđane, čak 70 odsto Beograćana kaže da su to na prvom mestu rast cena uz niske plate. Slede korupcija i kriminal (57%), nasilje u društvu i bezbednost građana (54%), te bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji (48%). Stanovnike glavnog grada brinu i cenzura i politički pritisci na medije, kao i loš položaj radnika i nezaposlenost.

Tri najveća problema Beograd Stata

Za nasilje u društvu, među medijima građani najčešće označavaju televizije kao što su Pink i Hepi (69%) i tabloide kao što su Informer, Kurir, Alo i Srpski telegraf (67%). Stanovnici Beograda navode da su upravo rijaliti programi glavni izvor nasilja (to tvrdi čak 76% građana). No, nisu jedini izvor nasilja: 57 odsto njih označava takozvane tok šou emisije koje targetiraju neistomišljenike.

Mediji nasilje Stata

Interesantno je da čak 53 odsto ispitanika smatra da na nasilje utiču prenosi skupštinskih rasprava.

Poražavajući je podatak da samo 18 odsto građana Beograda nije zabrinuto za svoju i bezbednost svojih najbližih, 23 procenta o tome ne razmišlja, dok se gotovo trećina (59%) ne oseća bezbedno. Najviše ih plaši da se ne ponovi neki novi masakri (54%) kao i nasilnici iz okruženja koji su „iznad zakona“ (47%). Zanimljivo je da je osećaj „zabrinutosti“ veoma ujednačen po svim posmatranim obeležjima populacije (pol, godine, obrazovanje i urbanost životne sredine).

Stata nasilje

Nakon dva nedavna masovna ubistva, građani najgore ocenjuju izveštavanje provladinih medija (62%) i ponašanje vlasti (59%)

Za tragediju u „Ribnikaru“ građani među odgovornima vide medije koji godinama promovišu nasilje (28%), zatim vlasti (17%) i pojadinačno resorne ministre (3%).

Za masovno ubistvo u selima u okolini Mladenovca i Smedereva najodgovornijima smatraju medije (22%), vlast (19%), tužilaštvo (10%) i pojedinačno resornog ministra i šefa BIA (7%).

Upravo zbog mira i stabilnosti, više od polovine građana Beograda (51%) smatra da je za Srbiju bolje da dođe do promena. Ovaj stav je znatno više prisutan (iznad 70 odsto) među mladima od 18 do 34 godine, fakultetski obrazovanima i građanima koji se o aktuelnim društveno-političkim zbivanjima informišu pre svega putem televizija N1 i Nova S.

BONUS VIDEO: Radomir Lazović O izborima možemo da pričamo tek kada se ispune svi zahtevi protesta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare