Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs/Nemanja Jovanović/N1

"Glumica Danijela Štajnfeld kao i sve ostale žene žrtve seksualnog nasilja, ima moju punu podršku kao i podršku svih članica i članova Demokratske stranke", izjavila je za Nova.rs potpredsednica Demokratske stranke Dragana Rakić. Ona je rekla da se nameće pitanje kako je moguće da se u Srbiji, u kojoj vlada medijski senzacionalizam, u kojoj se poznate ličnosti zbog najmanje sumnje da su počinile bilo kakav prekršaj u roku od par minuta nađu na naslovnim stranama svih tabloida, o ovom slučaju silovanja glumice ćutalo bezmalo godinu dana.

„Demokratska stranka zahteva hitnu reakciju države i pružanje podrške  Danijeli Štajnfeld, koja je smogla snage da javno progovori o nasilju koje je doživela i da pokrene sudski spor protiv silovatelja. Zato je njena borba, poput borbe Milene Radulović i Marije Lukić važna za sve nas žene i društvo u celini, jer nas ohrabruje da prijavimo nasilnike i pravdu potražimo na sudu, zaustavljajući na taj način spiralu daljih zločina“, rekla je ona za naš portal.

Pročitajte još...

Ona je istakla da je u ovakvim situacijama veoma važno da reakcije Ministarstva unutrašnjih poslova i tužlištva budu pravovremene i efikasne.

„U interesu žrtava i pravde jeste da se u što kraćem roku rasvetle sve okolnosti slučaja koji je pokrenula ispovest Danijele Štajnfeld, a koja je danas smogla hrabrosti da podeli sa javnošću i ime svog nasilnika, i time sebe izložila dodatnom pritisku medija. Apelujem na sve učesnike procesa i medije da u prvi plan stave psihički i fizički integritet žrtave i svedoka i da ne dozvole da se žrtva nasilja provlači kroz medijsko blato samo radi povećanja tiraža, odnosno, gledanosti“, navela je ona, a potom se osvrnula i na navode da je za slučaj silovanja optužen Branislav Lečić:

„U vezi sa ovim slučajem želim da naglasim da bi Branislav Lečić danas bio isključen iz Demokratske stranke da je u njoj kojim slučajem ostao. Bez obzira na pretpostavku nevinosti, ograđujemo se od kompromitujućeg ponašanja bivšeg člana i funkcionera Demokratske stranke, koga smo, zajedno sa grupom kompromitovanih funkcionera, isključili iz stranke u avgustu prošle godine Uža javnost već godinu dana zna o  ovom slučaju  i o tome da se glumac Branislav Lečić dovodi u vezu sa  Danijelom Štajnfeld. Nameće se pitanje kako je moguće da se u Srbiji u kojoj vlada medijski senzacionalizam, u kojoj se poznate ličnosti zbog najmanje sumnje da su počinile bilo kakav prekršaj u roku od par minuta nađu na naslovnim stranama svih tabloida, o ovom slučaju silovanja glumice ćuti bezmalo godinu dana. Kome je bilo u interesu da se o ovom slučaju ne piše mesecima? Jedini logičan i ispravan zaključak jeste da je to odgovaralo režimu Aleksandra Vučića“, poručila je Rakić.

Naš portal pokušao ovim povodom da stupi u kontakt sa predsednikom Demokratske stranke, Zoranom Lutovcem, ali on nije želeo da komentariše ovaj slučaj.

Kako je Nova.rs ranije objavio, Štajnfeld je otkrila da je misteriozni silovatelj, čiji je identitet uporno skrivala od javnosti, glumac Branislav Lečić, navodeći da ju je napastvovao pre nekoliko godina dok je sa njim radila na jednom projektu.

U ranijem iskazu datom pred tužiocem, glumica nije iznela bilo kakav detalj koji bi ukazao na potencijalnog počinioca. Ona je tada rekla da je reč o “veoma moćnom čoveku” koji se neprekidno pojavljuje u javnosti.

Danijela je ispričala da je bila silovana kada je imala svega 21 godinu, zbog čega se, kako je govorila, i preselila u Ameriku. Glumica je u dokumentarcu “Drži me čvrsto” rekla kako ju je silovao jedan moćnik iz domaće filmske industrije, čije ime nije želela da otkriva.

Lečić: Optužbe za silovanje su najgnusnija laž

Predsednik organizacije Demokrate Srbije Branislav Lečić izjavio je danas da su tvrdnje da je silovao glumicu Danijelu Štajnfeld „najgnusnija laž“ koja ga diskredituje.

“Apsolutno poštujem zakon i pravne institucije ove države, i spreman sam da u bilo kom trenutku odgovaram u Tužilaštvu na ovakvu optužbu. U pitanju je najgnusnija laž koja me diskredituje”, naveo je Lečić povodom optužbi glumice.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare