Žarko Rakić Foto: N1

V.d. glavnog i odovornog urednika "Politike" Žarko Rakić bio je gost rubrike "Prelistaj se" u jutarnjem programu Nove S. On je , govoreći o situaciji na Kosovu, ocenio da ne veruje da će "pregovarački proces između Beograda i Prištine "grunuti" čak i ako budu ukinute takse na robu iz Srbije.

„Verovatno će te takse biti ukinute. Ne očekujem da će i u tom slučaju, taj pregovarački proces grunuti iz sve snage“, kaže Rakić.

Rakić primećuje da poruke o nastavku dijaloga šalju i Vašington i Brisel, ali da na samom Kosovu nema jedinstvenog stava o tome, što, ocenje on, pokazuju poslednja dešavanja na tamošnjoj političkoj sceni i izbor nove Vlade.

Gost „Probudi se“ aktuelna dešavanja na Kosovu vidi kao obračun predsednika i premijera, u kojem je predsednik pobedio.

Smatra i da je Tačijeva pobeda izvojevana ne zahvaljujući tome što je on bio jači, nego zato što ima jačeg mentora – SAD.

„SAD su po svaku cenu htele da uklone Vladu Samoopredeljenja“, konstatuje Rakić.

Komentarišući dešavanja u SAD, Rakić primećuje da Donaldu Trampu poslednjih godinu dana ne cvetaju ruže, ali nije siguran da će se to odraziti i na rezultate predstojećih izbora.

„Druga strana koja se takmiči za predsednika Amerike je dosta slaba i videli  smo da je Bajden bio neprimetan tokom pandemije, tek se sada pojavio u javnosti, Sve to izleda neprimetno u odnosu na mašineriju koju ima Tramp. On Ameriku vodi kao preduzeće i to je njegova prednost“, konstatuje Rakić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare