Dragana Rakić Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Potpredsednica Demorkatske stranke Dragana Rakić naglasila je gostujući u Danu uživo da je u nedelju 28. juna održan samo jedan Glavni odbor DS, i to onaj u Šapcu, dok je u Domu omladine održan "neformalni skup". Ona kaže da ju je iznenadilo prisustvo Borisa Tadića u Domu omladine i dodaje da je Tadić već lomio odbore DS i deli članstvo.

Rakić je precizirala da je u nedelju održana samo jedna legalna sednica Glavnog odbora, i to ona u Šapcu, a da su neformalni skup u Domu omladine organizovali grupa članova DS, članova GO i članova drugih partija.

„To je nastavak nelegalne i nelegitimne scene koja se desila na stepeništu Madlenijanuma. Sve odluke koje je taj organizacioni odbor na stepeništu Madlenijanuma izglasao ne možemo da smatramo da su to legalni orani stranke“, kazala je Rakić.

Upitana da li se grupa iz Doma omladine otcepiti od DS, ona je rekla da su se slične stvari sa sličnim akterima i ranije dešavale, a da je Boris Tadić, nekadašnji predsednik DS, već lomio odbore stranke i delio njeno članstvo.

Na konstataciju da je to isti onaj Boris Tadić sa kojim DS želi da se ujedini, Rakić napominje da DS želi da se ujedini sa SDS, ali i sa drugim strankama koje dele iste ideološke vrednosti.

„Koleginica Nada Kolundžija je u nekim stvarima u pravu, a u nekim nije. Neće biti podela u DS jer Zoran Lutovac i rukovodstvo DS ima nesumnjivu podršku u članstvu Glavnog odbora i u bazi, članstvu. Suština je što su sekretarijat i sekretat izašli iz statutarnih ovlašćenja i direktno se mešali u politiku stranke“, objašnjava Rakić u čemu je problem u DS.

Ona kaže da su u poslednje vreme članovi DS podnosili razne inicijative, i pita zašto su se one podnosile u jeku kampanje za bojkot, mesec dana pred izbore, a inicijativa za sazivanje Izborne skupštine dva dana pred izbore. Dodaje da su te inicijative pokrenute da bi se pomoglo predsedniku SNS Aleksandru Vučiću i da se fokus javnosti sa kampanje bojkota prebaci na unutarstranačke stvari u DS.

Na izjave okupljenih u Domu omladine da ubrzano rade na ujedinjenju, Rakić kaže da to što se tamo dešava nije pokretanje ujedinjenja, već može da bude samo da se demokrate učlane u neku drugu stranku ili da se formira nova stranka.

Upitana zašto već nije došlo do ujedinjenja u DS, gošća Dana uživo kaže da je više razloga za to, a jedan od njih je i prebacivanje fokusa stranke na višemesečne proteste građana u kojima je DS aktivno učestvovala i početak kampanje bojkota.

Napominje i da je za ujedinjenje potrebna promena Statuta DS, na čemu se, kako kaže, radi.

„Radili smo na novom statutu i u najskorijoj budućnosti će biti Glavni odbor sa jednom tačkom dnevnog reda, a to je rad na Statutu, to jest podnošenje amandmana koji će omogućiti da dođe do ujedinjenja“, objašnjava gošća Dana uživo.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar