Jovan Rajić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Advokat i bivši član RIK Jovan Rajić kaže da mu se razgovori dela opozicije i vlasti o poboljšanju izbornih uslova čine kao fasada, "kao pokušaj da se predstavi da se nešto radi, da je vlast spremna na neke ustupke, a zapravo nije ni pod kakvim pritiskom da pruža ustupke, niti ima potrebu i želju da ih da, pošto je deo opozicije koji je odlučio da izađe na izbore legitimizovao ovakve izbore". Siguran je da Vučić ne bi raspisao izbore na kojima opozicija ne bi želela nigde da učestvuje, a da ih je raspisao i ako bi se održali, takve skupštine i lokalne samouprave ne bi mogle da traju duže od godinu ili godinu i po dana, jer ne bi imale legitimitet.

Na pitanje da li će biti izglasan zakon o prebivalištu, koji bi podrazumevao da neko ko ga promeni ne može šest meseci ili godinu dana da glasa na novom prebivalištu, on kaže da mogu sada da izglasaju svašta, „glavni je problem da nemaju nikakav pritisak da nešto izglasaju“.

„Meni je bilo logično kada je opozicija pristala da izađe na izbore, da su se oni sa njima dogovorili oko konkretnih uslova, oko dinamike ispunjenja tih uslova, da su nešto potpisali, da nije bilo samo ruka ruci, Ana Brnabić obeća da će nešto da ispuni, i onda oni pristanu da izađu na takve izbore. Ljudi, ovde se radi o dokazanim lopovima, znači oni su prošle izbore pokrali, to je dokumentovano i to je dokazano, to što naše tužiloštvo i sudovi ne rade svoj posao, to je drugi problem, ali vi s takvim ljudima kad pregovarate, ne možete da se dogovorite i ruka ruci. Vi kad izvučete ruku treba prvo da pogledate da li vam je i dalje sat na ruci kad s takvima razgovarate, a onda, dakle ako nema papira, ako ništa nije potpisano, ako nema nikakvog konkretnog dogovora, sad sve zavisi od njihove dobre volje, a koliko oni dobru volju imaju, to smo vidjeli i prethodnih 12 godina“, ističe Rajić u N1 Studio Live.

Upitan da li bi predložena rešenja mogla nešto da promene do 2. juna kada će biti održani beogradski i lokalni izbori, navodi da se vodi onim što je rekla Crta, a to je da se ništa suštinski ne može promeniti.

„E sad, vreme prolazi, oni normalno kradu vreme, to je kao ono na fudbalskoj utakmici, kad imate rezultat pozitivan, pa krckate minute, onako ide lopta od jednog do drugog, oni se dodaju, čekaju da dođe tako taj 2. juni, možda će nešto kozmetički i da dozvole, čisto da bi se reklo da su dozvolili, ali oni sad imaju legitimitet praktično da rade šta hoće, tako da zavisi, opet kažem, od njihove dobre volje“, ocenjuje.

Ostatak pročitajte na N1.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare