Foto:SSP

Stranka slobode i pravde je, zajedno sa potpisnicima Društvenog sporazuma protiv litijuma, danas u Loznici izjavila da nijedan projekat ove vlasti javnost nije ovako negativno dočekala kao Rio Tinto.

Objavljeni dokumenti, kako su naveli, potvrđuju da će vlast po svaku cenu progurati projekat Rio Tinto do kraja. Vlast ne interesuje što će ostati 90 miliona tona jalovine, 7.000 tona arsena na deponiji dužine 150 fudbalskih terena visine 60m. Za 10 godina naučnici garantuju zagađenje u krugu od 100km.

Igor Radošević, predsednik Odbora za ekologiju i životnu sredinu je izjavio da je SSP potpisala Društveni sporazum kojim smo se obavezali da nećemo dozvoliti preradu litijuma jer se time uništava životna sredina. Tada smo i najavili medijsku kampanju dezinformisanja javnosti koja se sprema od strane Rio Tinta.

„Rio Tinto planira otvaranje rudnika bez obzira što nemaju pozitivne Studije uticaja na životnu sredinu. Negativne studije (SANU, Biološki fakultet) su ignorisane dok se naručene pozitivne studije uskoro očekuju. Najveći problem je EU, koja ne dozvoljava Rio Tintu da kopa litijum na svojoj teritoriji ali nemaju ništa protiv da litijum dobijaju iz Srbije. Jednostavno, njima trebaju litijumske baterije a Srbija je dovoljno blizu da se ne zagađuje EU. Posledice ih ne interesuju“, rekao je Radošević i dodao:

„Loznica je samo početak. Rudnici litijuma se planiraju na 20 lokacija u trouglu Loznica – Vranje – Zaječar, na površini od preko 22.000km 2 gde živi preko dva miliona ljudi. Građani su se pobunili jer im od toga život zavisi. Stranka slobode i pravde neće dozvoliti rudnike litijuma u Srbiji. Životna sredina nema cenu“.

BONUS VIDEO: Ne odustaju ni Rio Tinto ni protivnici

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar