Igor Radošević Foto:N1

Predsednik Resornog odbora za ekologiju i životnu sredinu Stranke slobode i pravde Igor Radošević kaže da Rio Tinto već uveliko priprema otvaranje rudnika litijuma pored Loznice odmah posle aprilskih izbora, bez obzira što nema nijednu dozvolu i studiju uticaja na životnu sredinu.

„To je samo formalnost. Pozitivna Studija o uticaju na životnu sredinu je već naručena i stići će do kraja godine bez obzira koliko stručnjaka pre toga napiše negativnih studija (primer Biološki fakultet). Zahvaljujući ugovorima o poverljivosti, negativne studije nikada neće ugledati svetlost dana dok će se potplaćena pozitivna studija promovisati na svim medijima. Zašto su se onda građani masovno pobunili protiv rudnika litijuma Rio Tinto? Zato što znaju da im od toga život zavisi i ne žele da budu žrtvovani. Loznica je samo početak. Rudnici litijuma su planirani na 20 lokacija, u trouglu Loznica – Vranje – Zaječar. To je površina od preko 22.000km2 na kojoj živi oko dva miliona ljudi“, kaže Radošević.

Najveći problem, kako dodaje, predstavlja Evropska unija, koja neće dozvoliti rudnike litijuma na svojoj teritoriji, ali je zbog ogromne potrebe za litijumskim baterijama odlučila da se litijum kopa baš u Srbiji koja je dovoljno blizu a ne zagađuje EU.

„Posledice po Srbiju ih ne interesuju. Prerada litijuma (za jednu tonu litijuma potrebno 900 tona/kubika vode pomešane sa sumpornom kiselinom) koja ostavlja katastrofalne posledice po životnu sredinu. Naravno, ako pitate Rio Tinto rećiće vam da su to sve neistine. Kada ih pitamo da ukinu ugovore o poverljivosti kako bi sve njihove Studije o uticaju na životnu sredinu mogle da budu javne, oni to odbijaju pravdajući se poverljivim informacijama. Kada ih pozovemo na TV duel – i to su odbili“, navodi Radošević i dodaje:

„Odbor za ekologiju i životnu sredinu SSP je potpisao Društveni sporazum kojim smo se obavezali da ćemo čuvati Srbiju od kompanija koje su spremne da nam je uništavaju. Rio Tinto i ova potplaćena vlast nisu očekivali da će otpor da ovoliko poraste. Građani su besni jer ih neko laže na RTS ubeđujući ih da nema posledica. Gde je granica? Sve mi se više čini da će Rio Tinto biti jedan od glavnih razloga da se smeni ova vlast“.

BONUS VIDEO: Nova.rs u zelenoj dolini koju Rio Tinto hoće da pretvori u rudnik

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare