Radomir Lazović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Narodna inicijativa za zabranu iskopavanja litijuma i bora u Srbiji, iako zvanično podneta na pisarnici Skupštine Srbije, nikada nije stigla ni do nadležnog odbora, niti do nadležnog ministarstva koje bi prema propisima trebalo da je provere u roku od 30 dana, saopštio je pokret Ne davimo Beograd.

Kako se navodi u saopštenju, očigledno je da je neko naredio da se narodna inicijativa, koju je potpisalo preko 38.000 građana, odmah nakon prijema negde skloni i sakrije od narodnih poslanika koji bi o njoj trebalo da se izjasne.

„U ime našeg Zeleno-levog kluba, Ne davimo Beograd, na svakom zasedanju i pri svakoj prilici postavljao sam pitanja šta se dešava sa narodnom inicijativom. Uspeo sam da dobijem odgovore od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, a sada je stigao odgovor i od Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo da ovaj dokument nikada nije stigao do njih“, izjavio je poslanik Radomir Lazović.

On je ocenio da to može da znači samo da ga je neko svesno i namerno sklonio iz redovne procedure i dodao da će ponovo pitati Vladimira Orlića, predsednika Narodne skupštine, šta se dešava sa ovom inicijativom.

Poslanik Zeleno-levog kluba, Ne davimo Beograd Đorđe Pavićević je rekao da će zatražiti formiranje posebne komisije, koju će činiti poslanici svih poslaničkih grupa, kako bi se utvrdilo kako je došlo do toga da se Narodna inicijativa koju je potpisalo 38.000 ljudi sakrije od narodnih poslanika.

U saopštenju Ne davimo Beograd se ukazuje da se od iskopavanja litijuma nije odustalo, već da je zbog opravdanog nezadovoljstva građana i blizine izbora, SNS samo odložio projekat kompanije Rio Tinto.

Taj pokret navodi da postoji opasnost da će se umesto Rio Tinta pojaviti neka nova kompanija koja ima možda bolji imidž u javnosti, ali koja će ostaviti jednako loše posledice po zdravlje i život građana Srbije, ako do iskopavanja litijuma dođe.

Bonus video: Jeremić: Stranci hoće Kosovo i litijum, a Vučić da ostane na vlasti, sve ostalo je kusur

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar