Novinarku N1 Maju Đurić radnik obezbeđenja fabrike Mitros u Sremskoj Mitrovici napao je prvo verbalno, a potom i fizički snažno odgurnuo kada je ona pokušala da ga spreči da je snima mobilnim telefonom.

Novinarka N1 je bila na javnoj povšini ispred fabrike kada je radnik obezbeđenja pokušao da udalji ekipu ove televizije uz pitanje u čije ime vi snimate?.

Pošto se novinarka predstavila on je tražio od novinara da se legitimiše, nakon čega su usledile pretnje rečima: „Sada ćete vidite šta će biti s vama“. Radnik obezbeđenja je potom mobilnim telefonom snimao novinarku i krenuo za njom.

Maja Đurić je zaklanjanjem rukom ekrana telefona pokušala da spreči dalje snimanje i tom prilikom je radnik snažno odgurnuo i nastavio da snima. O svemu je obaveštena policija, koja je sačinila izveštaj.

Kompanija Mitros se ogradila od postupanja radnika obezbeđenja. Naveli su da ne stoje iza njegovog postupka.

„Ovo je treći slučaj pretnji novinarima u samo poslednjih dvadeset sati“, konstatuje predsednik Stalne radne grupe za bezbednost novinara Veran Matić.

Matić navodi primer hajke koju je Hepi TV pokrenuo protiv Brankice Stanković i redakcije Insajdera kada je u emisiji Milomira Marića, na osnovu podsećanja na serijal „Patriotska pljačka“ iz 2012, optužio ovu novinarku i redakciju da su odgovorni što je stvorena „monstruozna slika“ o narodu na Kosovu.

Matić je naveo da je i redakcija lista Danas dobila preteću poruku preko društvene mreže Meta/Fejsbuk u kojoj se preteći poručuje da „Posle spaljivanja neće ni pomena biti od njih“.

„Nedopustivo je da novinari i mediji budu optuživani za događaje koji po različitim osnovama uznemiravaju javnost“, konstatuje Matić.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar