Ištvan Pastor Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Srpska radikalna stranka (SRS) podržaće predlog da dosadašnji predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor bude reizabran na tu funkciju, najavio je Đurađ Jakšić iz SRS-a.

On je rekao da će se SRS odazvati eventualnom pozivu na razgovore za formiranje pokrajinske vlade, ali je dodao i da je pitanje da li će iz toga izaći formiranje koalicije.

PROČITAJTE JOŠ...

„Ako dobijemo poziv za razgovore, raspoloženi smo da se odazovemo, spremni smo da budemo deo buduće vladajuće koalicije, ali smo, pre svega, spremni kao zapete puške da budemo opozicija“, precizirao je Jakšić.

On je, obrazlažući odluku da ponovo, kao i 2016. godine podrže izbor Ištvana Pastora za predsednika Skupštine Vojvodine, rekao da taj izbor nije „personalne prirode, već što je on lider najbrojnije nacionalne manjine u Vojvodini“.

„Glas SRS-a za Pastora je izraz poštovanja prema mađarskom narodu“, rekao je Đurađ Jakšić.

On je najavio da će ta stranka tražiti izmenu Poslovnika o radu Skupštine Vojvodine, kako bi SRS i pored toga što, na osnovu izbornih rezultata, ima četiri poslanika, mogao da formira poslanički klub.

Foto: EPA/KOČA SULEJMANOVIĆ

Prema Poslovniku, uslov za formiranje poslaničkog kluba, neophodno je pet osvojenih mandata, kao što je uslov i kada je reč o poslaničkim klubovima u Narodnoj skupštini Srbije.

„U Narodnoj Skupštini Srbije se bira 250 poslanika, a potrebno je pet poslanika, a u Skupštini Vojvodine, koja ima duplo manje poslanika, takođe je potrebno pet mandata, pa je logično da je i za pokrajinski parlament dovoljno umesto pet, četiri mandata“, objasnio je Jakšić, podsećajući i da je cenzus smanjen sa pet na tri odsto, što je, kaže, još jedan od razloga da je za osnivanje kluba u pokrajinskom parlamentu dovoljno vojvodini 120 pa ni bilo logično da je dovoljno četiri, a ne pet poslanika.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar