Foto:N1

Srpska političarka sa Kosova Rada Trajković izjavila je da je Kumanovski sporazum, koji je potpisan na današnji dan pre 21 godinu, rezultirao slavljem širem Srbije zbog neinformisanja građana, a teror, ubistva i proterivanje Srba sa Kosova i Metohije je, nažalost, postalo realnost.

Ona je za agenciju FoNet istakla da je u prva tri meseca nakon potpisivanja tog sporazuma ubijeno ili nestalo više od 200 Srba i pripadnika ostalih zajednica.

Trajković dodaje da je nakon toga bio period neke nove nade i povratak suvereniteta Srbije u Kopnenoj zoni bezbednosti, ali je danas Kosovo „užasno udaljeno od Srbije“.

Prema njenim rečima, Kosovo je Briselskim sporazumom dobilo potpunu unutrašnju nezavisnost, zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, koju su joj predali Aleksandar Vučić i Ivica Dačić.

Na pitanje kakva je pozicija Srba na Kosovu u ovom trenutku, Trajković kaže da postoji grupacija koju kontroliše Beograd, a ima zadatak da ne pravi probleme i da ne govori o iseljavanju Srba sa Kosova i Metohije.

Trajković ističe da je problem Srba što nemaju adresu gde mogu da se žale, jer ako ih ne brani sopstvena država i sopstvena politička grupacija, koja je na vlasti u Prištini, onda oni ne znaju kome da se obrate.

Ta bezizlaznost i nemogućnost da se bilo kome žale ih motiviše da odlaze, ocenila je Trajković.

Govoreći o jezeru Gazivode, ona tvrdi da je „to već odavno potpisano“, na isti način kao što je dogovoreno i članstvo Kosova u evropskoj energetskoj mreži i povezivanje sa energetskom mrežom Albanije, što je „bio nacionalni projekat Nemačke“.

„Ako predate zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, onda je normalno i da se odluke o Gazivodama donose u Prištini, makar za onaj deo koji se nalazi na teritoriji KiM. O tome se, normalno, ćuti, ali Srbi to osećaju“, rekla je Trajković.

Na konstataciju da mediji u Srbiji pišu da vlada u Prištini zavisi od Srba i na pitanje šta imaju od toga Srbi koji žive na Kosvu, Trajković kaže da je „najjača koalicija po krvi, odnosno ratna koalicija koja je činila zločine nad Srbima“.

„S obzirom da je došlo vreme odgovornosti za zločine nad Srbima, oni su učinili velike napore, pogotovu Tači, jer je njemu bila, i još uvek je, izvesna optužnica za trgovinu organima, jer je među prvoosumnjeničenima“, kaže Trajković.

Zbog toga je, dodaje, išao po Kosovu, u privatnom aranžmanu, da lobira od poslanika do poslanika Albanaca da bi nekako sklepali koaliciju koja bi bila, pre svega, u funkciji njihove zaštite.

Istakla je da je normalno da je najsigurniji partner u takvom projektu ratne koalicije bila Srpska lista, koja je prihvatila da sruše vladu koja je bila opredeljena da radi na izručivanju osumnjičenih za zločin na Kosovu, ne samo prema Srbima, nego i prema Albancima.

„Srpska lista je, nažalost, aktivno doprinela da se ti projekti sruše. Koji su motivi ne znam, govori se da sada Kosovo mnogo više zavisi od Srba, a Srbi sve više odlaze“,rekla je Trajković.

Na pitanje kako ocenjuje to što na Kosovu nisu raspisani srpski izbori 21. juna i da niko javno ne reaguje zbog toga, ili su te reakcije neprimetne, Trajković je ocenila da „niko ne sme da reaguje“.

Trajković smatra da treba ukazati i na licemerje međunarodne zajednice, koja je dozvolila da Srpska lista kontroliše sve što se odnosi na Srbe na KiM.

Prema njenim rečima, niko od onih koji su opredeljeni opoziciono ne može da dobije nikakvu moć i da tako pomogne Srbima na Kosovu, jer nema institucionalnih mehanizama da to sprovede, ako to ne želi Srpska lista, „a ona ne želi ništa što je u funkciji dobra Srba na prostoru KiM“.

„Tužno je što Srbi imaju osećaj da, možda, neki međunarodni faktor želi da drži to u fioci da bi time ucenjivali vlasti u Beogradu“, rekla je Trajković.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar