Foto:Sputnik/Alexei Druzhinin/Kremlin via REUTERS

Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i srpskom narodu završetak radova na mozaiku u Hramu Svetog Savet Save i istakao da je saradnja srpskih i ruskih majstora na tom poduhvatu simbol bratskog prijateljstva i duhovne bliskosti dva naroda.

Ove poruke u pismu koje je uputio predsednik Putina pročitao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov koji je zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem posetio Hram Svetog Save na Vračaru, gde su položili cveće na grob nedavno preminulog partijarha Irineja.

Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ mn

„Samo podizanje ove veličanstvene crkve je inspirisalo i ujedinjavalo više generacija Srba koji su hteli da ovekoveče sećanje na Svetog Savu, osnivača SPC i njenog prvog arhiepiskopa, patriotu, prosvetitelja i rodonačelnika nacionalne književnosti“, naveo je Putin u pismu.

Mozaik koji ulepšava zidove Hrama stvorili su srpski i ruski majstori i ta saradnja je veoma važna i simbolična, posebno u kontekstu bratskog prijateljstva i duhovne bliskosti koje od starih vremena ujedinjavaju naše narode, naglasio je predsednik Rusije.

Podsetio je da je patrijarh Irinej poklanjao veliku pažnju radovima u Hramu, kao i da je nakon svog upokojenja i sahranjen u kripti Hrama.

„Hteo bih da ponovim iskreno saučešće povodom njegove smrti. Molim da prenesete najiskreniju zahvalnost svima kojima su doprinosili i koji doprinose podizanju hrama, kao i želje sreće i blagostanja Beograđanima i svim građanima Srbije. , poručio je Vladimir Putin u pismu.

Lavrov je u svoje ime i u ime celog ruskog naroda izrazio saučešće građanima Srbije povodom smrti patrijarha i tople pozdrave.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare