Pupovac: Sa Vučićem imam odnose kakvi su mogući i potrebni

Politika 13. avg. 202007:39 > 10:0448 komentara
Podeli:
Milorad Pupovac
Milorad Pupovac Foto: N1

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) iz Hrvatske Milorad Pupovac izjavio je da sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ima "odnose kakvi su mogući i potrebni".

„To je rezultiralo različitim oblicima pomoći srpskoj zajednici u Hrvatskoj, a nadam se će rezultirati i novim koracima u odnosima izmedju Srbije i Hrvatske“, rekao je Pupovac na novi broj beogradskog Nedeljnika.

Govoreći o natpisima u srpskim tabloidima, on je rekao da ih je „bolje ne čitati“.

„Oni ne stvaraju prostor za slobodnu i otvorenu političku raspravu koja je potrebna u odnosima izmedju Srbije i Hrvatske, kao i odnosima medju samim Srbima, bili oni izvan Srbije ili u Srbiji. Za to je potrebna drugačija medijska odgovornost, drugačija medijska pismenost“, naveo je Pupovac.

Na pitanje treba li Srbi u Hrvatskoj da donose samostalne odluke ili u dogovoru sa Beogradom, on je rekao da „nema potrebe za tim da nas neko iz Beograda mentorira, a još manje da nas neko za to optužuje kao što to čine neki iz Zagreba“.

„Isto tako nema potrebe da nas neko iz Zagreba patronizira i da se neko iz Beograda boji da će se to dogoditi. Tri decenije gradimo politiku graditelja mostova izmedju Zagreba i Beograda a ne rušitelja tih mostova“, rekao je Pupovac.

Kako je naglasio, za to je potrebna kako vlastita glava tako i uvo „Zagreba i Beograda“.

On je rekao i da se nisu pokajali što je potpredsednik SDSS i poslanik Hrvatskog sabora Boris Milošević 5. avgusta otišao na obeležavanje „Oluje“ u Kninu.

„Samo smo uvereniji da je podneo veliku žrtvu za to da se ono što se nije dogodilo u proteklih 25 godina dogodi pred njim: da obeležavanje ’Oluje’ ne bude izvor za nove strahove i proizvodjenje netolerancije prema Srbima, da se iskaže empatija za srpsko stradanje, da se osude zločini počinjeni prema njima i da se pozove na njihov ravnopravan i dostojanstven život te da se svi koji to žele pozovu da žive u Hrvatskoj“, naveo je Pupovac.

Komentari

Vaš komentar