Pavle Grbovic
Pavle Grbović Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Pokret slobodnih građana (PSG) ocenio je danas da usvajanje amandmana u skupštinskom Odboru za pravosuđe po kome Ministarstvo pravde više neće imati obavezu da objavljuje presude Evropskog suda za ljudska prava govori da je Srbija samo nominalno na evropskom putu.

Na prvoj sednici novog saziva Odbora za pravosuđe Narodne skupštine, kojim predsedava Vladimir Đukanović, usvojen je amandman poslanice Jelene Žarić (SNS) po kome Ministarstvo pravde više neće imati obavezu da objavljuje presude Evropskog suda za ljudska prava, niti obavezu da prati njihovo izvršenje.

„Ovakva odluka nedvosmisleno pokazuje da Srbija u procesu pridruženja Evropskoj uniji ne samo da stagnira već regresira džinovskim koracima, odnosno da je samo nominalno na evropskom putu“, saopštio je PSG.

Pokret navodi da je Srbija prethodnu godinu okončala na devetom mestu po broju aktivnih postupaka pred Evropskim sudom za ljudska prava sa čak 1.344 aktivna postupka, i da je bila dužna da oštećenima isplati više od pola miliona evra zbog izgubljenih procesa pred sudom u Strazburu.

„PSG izražava bojazan da je na delu još jedan čin namerne minimizacije značaja evropskih institucija, nepoštavanja međunarodnih konvencija kao i unošenja dalje pravne nesigurnosti u već ozbiljno urušen sistem pravosuđa. Sve to na štetu građana čija bi prava, upravo kao potpisnica Evropske konvencije o ljudskim pravima, država bila obavezna da zaštiti“, ističe se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar