Foto: Psg/Promo

Funkcioneri Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović, Sergej Trifunović i Vladimir Pajić pozivali su povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama sve muškarce da se priključe borbi protiv nasilja nad ženama i ofarbaju svoj obraz crvenom linijom. 

U saopštenju ovog pokreta se navodi da su odlučili da „na ovaj način ukaže na sve ubijene i zlostavljane žene u Srbiji, a po ugledu na  fudbalere iz italijanske Serije A koji već nekoliko godina imaju istu akciju“.

Pavle Grbović Foto: Psg/Promo

„Pozivamo sve javne ličnosti, a naročito muškarce da se priključe akciji i na ovaj način stanu na stranu onih koje su svakodnevno zlostavljane. Takođe pozivamo sportiste fudbalskih i košarkaških klubova da urade isto što i njihove italijanske kolege na međunarodnim i prvenstvenim utakmicama koje igraju ove nedelje“ ističu u saopštenju.

Sergej Trifunović Foto: Psg/Promo

Ukazuju da nasilje nad ženama i devojčicama predstavlja najčešći oblik kršenja ljudskih prava, kao i da podaci pokazuju da su jedna od tri žene u svetu prebijene, prisiljene na seksualni odnos ili su doživele neki vid zlostavljanja, a nasilnik je najčešće muškarac iz bliskog okruženja.

Vladimir Pajić Foto: Psg/Promo

 

Pokret slobodnih građana ukazuje da je neophodno da se podigne nivo edukacije kako bi žene i devojčice što ranije prepoznale nasilje; da se ohrabruju žene da izađu iz odnosa sa nasilnicima; da se uspostavi državno telo koje će se baviti praćenjem nasilja i brojem ubistava žena.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar