Peđa Mitrović Foto: Ivan Dinić/Nova

Narodni poslanik iz redova Stranke slobode i pravde Peđa Mitrović rekao je za Nova.rs, nakon odluke da gradskih izbornih komisija da se obore opozicione liste u beogradskim opštinama i Jagodini, zbog nepravilnosti, da je ovo još jedna potvrda je Srpska napredna stranka iskoristila izmena i dopune Zakona o jedinstvenom biračkom spisku kao alibi za izbornu krađu 2. juna. On je podsetio da je SSP predložila amandaman na pomenuti zakon koji je podrazumevao da on stupi na snagu nakon 8 dana, a ne sutradan, ali da je isti odbijen.

Izborne liste opozicije odbijene su u više beogradskih opština i u Jagodini, sa realnim izgledima da će se to desiti na još nekoliko mesta. Glavni razlog je to što su se na njima našla imena ljudi koji su menjali prebivalište posle 3. jula prošle godine, a to znači da nemaju pravo ni da glasaju ni da budu birani u toj opštini.

Peđa Mitrović iz Stranke slobode i pravde navodi u izjavi za Nova.rs da je sve moglo da se izbegne, da je usvojen amandman koji je predlagala njegova politička organizacija.

PROČITAJTE JOŠ...

„Da je naš amandman usvojen, kojim smo predložili da se stupanje na snagu desi nakon 8 dana, a ne sutradan, opozicione liste bi danas bile proglašene, a obarane su jer krše zakonske odredbe čije su usvjanje sami predložili i za njih glasali. Mnogo su opasnih presedana stvorili usvjanjem izmenama Zakona o lokalnim izborima naprečac, uključujući i upravo to što izmene stupaju na snagu sutradan. Govorimo o sistemskom zakonu i bilo je potrebno dodatno vreme da bi se sagledali svi aspekti sprovođenja izmena zakona u praksi“, navodi on.

Peđa Mitrović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Mitrović podseća da su iz SSP upozorili da će izmene ovog zakona SNS iskoristiti kao alibi za izbornu krađu 2. juna, jer će se, kako kaže, kriti iza toga da su se izbori održali pod uslovima koje je opozicija sama tražila i dobila, a da neće biti nikakvih poboljšanja izbornih uslova.

„I to se desilo već sutradan, kada je predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić rekla da je vladajuća većina “zapušila nos i glasala za izmenu zakona, sad više opozicija ne može da kuka kad izgube. Zato izbori 2. juna nisu izbori. To je repriza 17. decembra koja će se desiti u samo još većem haosu zbog svega što ovih dana gledamo“, zaključuje Mitrović.

Podsetimo, nekoliko izbornih lista opozicije oboreno je u više beogradskih opština i u Jagodini.

Lista “Biramo Novi Beograd” najpre je prihvaćena, ali je nakon toga podnet prigovor protiv proglašenja liste.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare