Branka Prpa Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Istoričarka Branka Prpa je izjavila da je rat u Ukrajini tek sada počeo i da najava delimične mobilizacije u Rusiji znači da će se "znatno proširiti". Naglašava i da je "proksi rat" koji vode Amerika i Evropa preko Ukrajinaca "nešto najbesramnije u evropskoj istoriji". A na pitanje gde je u svemu tom Srbija, kaže: "Srbija je u slepom sokačetu, čeka šta će se dogoditi u budućnosti".

„Celokupna situacija ne može da se razume bez konteksta, kako se sve dešava. Ono što je primarno u celoj priči je da sad počinje pravi rat, bila je specijalna vojna operacija, a sad počinje pravi rat sa svim konsekvencama, uključujuči i nuklearne pretnje koje se razmenjuju sa obe strane“, rekla je Prpa.

Prema njenim rečima, apsolutno je tragično to da je jedan narod gurnut u „klanicu“.

Prpa naglašava i da Rusija ne gubi rat, i da su takve objave – propaganda.

„Putin ne gubi rat. Znate, propaganda može ići do neke granice, dok se ne kosi s zdravim razumom. Kako Rusija može da izgubi rat od Ukrajine, Ukrajina ima 40 miliona stanovnika, resursi ove dve zemlje su neuporedivi. Rusija je nuklearna sila, na kraju krajeva. I insistiranje na tome jeste guranje Ukrajine u propast. Ako insistirate da Ukrajina ima neke šanse, ne, nema šanse. To je neravnopravan rat, u broju, u naoružanju, u resusima. I kako tu sad Rusija može da izgubi rat“, upitala je.

A na pitanje gde je u svemu tom Srbija, kaže:

„Srbija je u slepom sokačetu, čeka šta će se dogoditi u budućnosti“.

Prpa smatra i da je moguće da Srbija bude neutralna po pitanju rata u Ukrajini.

„Moguće je da bude neutralna, zašto nije moguće? Ja sam za neutralni stav. I Ukrajina bi izbegla sve ove probleme da je imala neutralan stav, ono što je dogovoreno na početku, njoj nije trebalo ovo, nije joj trebala konvencija iz Budimpešte u kojoj se govorilo o ulasku Ukrajine u NATO pakt. Šta će ona u NATO? Imala je savršenu situaciju u kojoj je živela i Jugoslavija, dobra za sve“, mišljenja je Prpa.

Opširnije čitajte na N1.

BONUS VIDEO -Utacaj rata u Ukrajini na Balkan

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar