Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U više gradova u Srbiji održani su protesti protiv nasilja.

Građani Sombora okupili su se na Trgu Svetog Trojstva. Okupljenima se obratila glumica Ivana Jovanović, a pre nje su pročitani zahtevi protesta na srpskom i mađarskom jeziku.

Posle okupljanja u centru, Somborci su se biciklima uputili do mosta preko Velikog bačkog kanala. Oni su hteli da se pridruže meštanima prigradskog naselja Bukovca, koji već desetak dana organizuju blokade apatinskog puta, piše N1. 

Oni se bune protiv toga što su rekonstrukcijom jedinog mosta preko Velikog bačkog kanala odsečeni od sveta. Zbog te rekonstrukcije je u inače mirnom prigradskom naselju nastao saobraćajni kolaps, a meštani traže da se postavi pontonski most i utvrdi odgovornost za trenutnu situaciju.

Međutim, organizatori blokade u Bukovcu su praktično oterali učesnike protesta „Sombor protiv nasilja“ koji su došli da ih podrže, rekavši da neće podršku opozicije.

Slobodanka Kuzmanović, meštanka Centrale, naselja pored Bukovca, zahvalila se onima koji su došli da ih podrže, ali kaže da protest Bukovčana nije politički skup, prenosi N1.

„Most je sad problem, mi smo odsečeni od sveta, živimo u 18. ili 19. veku… Ja sam doživela infarkt pre četiri meseca, u ponedeljak idem na 39 stepeni dva kilometra peške“, rekla je Kuzmanović za N1.

Istakla je da meštani nisu za to da se most ne rekonstruiše, ali da su im vlasti obećavale pontonski most koji do danas nije postavljen.

Danijel Mirkov iz Grupe građana „Šamar“ kaže da se radi o „tužnoj slici“ Grada Sombora.

PROČITAJTE JOŠ

„To je bilo na ivici fizičkog sukoba, pokušali su da iscepaju transparent i da odguraju naše ljude koji su došli da im pomognu“, rekao je on.

Protest se održava i u Valjevu, a uoči početka broj ljudi bio je nešto manji nego prošle nedelje.

Politikolog Čedomir Čupić poručio je na skupu da je predsednik Aleksandar Vučić uzurpirao sve grane vlasti.

„Ovde se sada na pozicijama nalaze nenormalni. Ne smemo to da dozvolimo“, kazao je Čupić, a na svaki pomen imena predsednika Srbije građani su bučno negodovali.

Student FPN Pavle Cicvarić obratio se okupljenima i poručio da studenti neće da ćute.

„Zajedno smo u ovoj borbi i svi moramo da izdržimo u ovome“, rekao je on.

****

BONUS VIDEO: Miodrag Jovanović: Na kraju dana protesti moraju dobiti neku vrstu političkog ishoda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar