U severnom delu Kosovske Mitrovice sa protesta Srba zatraženo je od kosovskih vlasti da omoguće isplatu penzija i ostalih davanja u dinarima.

Ocenjeno je da je odluka Centralne banke Kosova (CBK) koja to onemogućava diskriminatorska i politički motivisana.

PROČITAJTE JOŠ...

Građani, na poziv Udruženja ujedinjenih penzionera, ispunili su centralni deo Mitrovice, a mnogi od njih nose zastave Srbije i transparente kojima se osuđuje odluka kosovskih vlasti u vezi sa finasijskim transakcijama, koja je stupila na snagu 1. februara.

Na okolinim zgradama takođe su istaknute srpske zastave, a govornici su na početku protesta upozorili da je Vladina odluka usmerana ka onemogućavanju ostanka i opstanka Srba.

„Dinar je opstajao ovde i u najgorem vremenu okupacije“

Dušanka Đorović, iz Udruženja ujedinjenih penzionera rekla je da su građani primorani na ulici da ostvare elementarna prava i zapitala šta su skrivili da im se to desi.

„Pozivamo čitav demokratski svet da ih čije i ne ostane nem. Potrebno nam je da se ukine ova odluka. Ta odluka je potrebna da se omogići da živimo kao svet normalan“, rekla je ona.

Dragana Milenković, redovni profesorka Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici obratila se u ime profesora fakulteta i rekla da je odluka CBK diskriminatorna i da ugrožava opstanak Srba na KiM, a kao roditelj da se pitaju kako da plate školarine, hranu.

Foto:KoSSev

„Dinar je opstajao ovde i u najgorem vremenu okupacije, njegovim ukidanjem ukida se život protivno univerzalnim vrednostima na kojima počiva EU“, rekla je ona.

Na ulicama Mitrovice srpske zastave i transparenti

Na protestu okupljeni nose zastave i transparente sa natpisima: „Penziju sam čitav život sticao, ne dam je Kurtiju“, „Ovo je okupacija“, „UN 1244 USA HELP“, „Evropo otvori oči“, „Bez socijalnih primanja, nećemo imati ni za hranu“, ali i „Pravda za Slađana“ i „Nije kriv“, prenosi KoSSev.

Postavljena je i bina. Tu su i najviši čelnici Srpske liste, koji su na čelu kolone. Uz njih se nalaze i vođe Srpske demokratije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar