Miodrag Jovanović, profesor Pravnog fakulteta, gost, emisija Rekonstrukcija
Miodrag Jovanović Foto: N1

Profesor Pravnog fakulteta Miodrag Jovanović govorio je u emisiji "(Re) konstrukcija" o elementarnom nedostatku pravne i političke kulture naših građana i da su pravnici ti koji treba na to da reaguju. "Ustav se maže na lebac onda kada se grubo krši, a kada nam se čini da se to nas ne tiče", istakao je on.

Profesor Jovanović učestvovao je u novoj emisiji „(Re)konstrukcija“ na N1 u kojoj su gosti bili i profesorka Pravnog fakulteta u penziji Vesna Rakić Vodinelić i advokat Toma Fila. Tema emisijije bilo je prekoračenje ovlašćenja predsednika Srbije Aleksandra Vučića, njegovo uplitanje u nadležnost pravosuđa i kršenje Ustava, ali i kršenje osnovnih ljudskih prava i sloboda građana.

„Ovde se radi o o elementarnom nedostatku pravne i političke kulture naših građana…i to je odgovornost upravo na nama pravnicima da pokažemo suprotno onome što većina građana misli“, istakao je prof. Jovanović.

Dodaje da se Ustav, narodski rečeno, maže na lebac.

„Ustav se maže na lebac onda kada se grubo krši, a kada nam se čini da se to nas ne tiče“, istakao je on i upitao:

„Što se sad stalno pominju te udžerice u Savamali? Pominju se zato što je reč o pravu na privatnu svojinu. Ako jednom od svetih prava prekršite na takav način .. to se onda može svakome desiti“, napomenuo je prof. Jovanović.

Na konstataciju advokata Tome File da se to desilo i pod Titom, Jovanović je rekao: „Valjda smo negde odmakli“.

Profesor prava je naveo još jedan primer kršenja građanskih sloboda.

„Niko nije odreagovao ni demantovao da su se službenici BIA pojavili na aerodromu. Nekog čoveka koji je na Tviteru pozivao da se opsuje Vučić, ispituju dva, tri dana, prete mu. To su te stvari koje zadiru u temeljna prava i slobode“, istakao je on.

„To su stvari protiv kojih mi pravnici moramo da ustajemo neprestano“, naglasio je prof. Jovanović.

Na pitanje da li je dobro za pravosuđe to što se predsednik meša u rad tužilaštva, advokat Toma Fila je izneo svoje mišljenje.

„Mislim da je to nov način. Nova normalnost“, rekao je Fila.

BONUS VIDEO: Profesorka prava u penziji Vesna Rakić Vodinelić 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar