Foto: NOVA S

Koliko nas koštaju narodni poslanici bila je tema jutarnjueg programa "Probudi se", a o tome su govorili urednik rubrike društvo i ekonomija na portalu Nova.rs Radmilo Marković i lider Nove stranke Zoran Živković.

Marković je izveo računicu prema kojoj stranke mesečno dobijaju oko 3.150 evra po poslaniku.

Foto: NOVA S

„To dobijaju stranke, to ne dobijaju poslanici kao platu. Sistem je takav – što više poslanika imate, dobijate više. Zna se ko ima najviše poslanika i ko najviše dobija“, konstatovao je Marković.

On je precizirao da dostupni podaci podakuzuju da oko 670 miliona dinara godišnje ide za finansiranje poslanika, a za prema budžetskom rebalansu iz aprila, za finansiranje rada političkih aktivnоsti u ovoj godini odlazi oko 1,1 milijarde dinara.

Marković se osvrnuo i na atmosferu u parlamentu koje je ocenio kao sirovo nasilje nad opozicijom od strane vladajuće koalicije. Podsetio je i na gašenje mikrofona,  vređanja i govor mržnje kojem je bila izložena opozicija.

„To je kao da tučete zavezanog čovek i kažete mu: ovo je po vašem poslovniku, vi ste ga doneli“, objašnjava Marković.

„Poslanike vladajuće koalicije treba pitati šta su oni radili“, kaže Marković i dodaje je načelno za odgovornost i količinu posla koju bi trebalo da imaju poslanička plata od oko 1.000 evra mizerno mala.

„Ovo što velika većina u Skupštini radi ne vredi tih para, ali za ono što bi trebalo da rade ovo su smešne pare“, navodi Marković.

On ukazuje i da se stranke ne finansiraju isključlivo iz budžeta, pa podseća i na donacije.

„I dalje ne znamo kako je moguće da više od 7.000 ljudi uplati 40.000 SNS-u, niko ni paru više od toga“, podseća Marković na slučaj iz 2017.

Govoreći o aktuelnim političkim dešavanjima i bojkotu izbora, Marković ocenjuje da su Aleksandar Vučić i SNS „zgrabili državu“, pa nema mnogo efekta ni bojkot ni ulazak u parlament.

Živković: Parlament nije radio kako treba

Lider Nove stranke konstatuje da mali deo budžeta ide na finansiranje poslanika, ali je i to previše ako se ne radi kako treba i ako većina poslanika ne radi svoj posao.

Foto: NOVA S

Živković smatra da je previše čak iako su plate srpskih poslanika najmanje u Evropi.

On priznaje da ovaj saziv parlamenta nie radio kako treba, a najviše zamera to što nisu donošeni potrebni zakoni.

„O atmosferi u parlamentu da i ne govorimo“, konstatovao je Živković i kao problem ističe primitivizam vladajuće većine.

On ističe da njegova stranka ima dobar motiv da se bori, kako bi sve to promenila.

„Moramo da ih isteramo. Ako ne može drugačije, slažem se i sa ovom opcijom sa motkama, ali to treba osmisliti dobro. Mislim da postoje i neke druge prirodnije varijante za to“, poručuje Živković.

On ističe da u politici nije zbog novca i dodaje da je posao opozicije da bude kontrola vlasti.

Živkovićeva Nova stranka na izbore izlazi u okviru kaolicije Neka maske padnu. Republička izborna komisijua im je juče saopštila da im za izlazak na izbore nedostaje još 119 potpisa.

„Odneli smo sinoć 550 potpisa, pa valjda će da nađu tih 119 validnih. Danas bi treblo da bude sednica RIK-a“, kazao je Živković.

On je zaključio da bojkot izbora u istoriji nikada nije doneo ništa dobro.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare