Petar Đurić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Petar Đurić iz pokreta "Ćale, ovo je za tebe" večeras je priveden na informativni razgovor i to zbog političkog tvita u kojoj je naveo da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić kriminalac, rekao je advokat Čedomir Stojković za portal Nova.rs.

Đurić se u prostorijama Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) nalazio više od tri sata.

On je priveden večeras oko 18.30 u Knez Mihailovoj ulici kod tržnog centra „Rajićeva“, a privela su ga trojica pripadnika SBPOK-a.

„Njega su sve vreme pratili. Nisu mu došli kući, već je praćen i priveden. Pripadnici SBPOK-a su imali nalog tužioca da ga privedu zbog političke objave na društvenim mrežama, a u kojoj je kritikovao predsednika Srbije Aleksandra Vučića i nazvao ga kriminalcem, što (Vučić) jeste. Ovo je atak na slobodnu misao i na opoziciono političko delovanje. Ovo je nešto što ne sme da se toleriše u Evropi 21. veka. Ovakvo ponašanje države može da bude samo u Belorusiji, Rusiji i Severnoj Koreji“, rekao je Stojković za naš portal.

Stojković je istakao da je Đurić u SBPOK-u zadržan oko tri i po sata, a njemu kao advokatu prvo nisu dozvolili da uđe u zgradu SBPOK-a.

„Bio sam napolju i smrzavao se. Oni su umislili da su neki bogovi, a ja neko štene. Kada sam zapretio medijima tek su me onda pustili unutra. Kada sam ušao zatekao sam Petra u sobi broj osam kako sedi sa inspektorima. Kasnije mi je ispričao da je maltretiran tamo, a to će objasniti sutra na konferenciji za novinare“, rekao je naš sagovornik.

On je ocenio da je ovo „jasan politički progon“ i „politička tortura nad neistomišljenicima“.

Biljana Stojković, Aleksandar Olenik, Čedomir Stojković i Petar Đurić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Inače, tužilac prvo nije bio zadovoljan izjavom Đurića, pa je onda vršio pritisak na policiju da oni vrše pritisak na Đurića da promeni svoju izjavu. Na kraju prva izjava koja je napravljena, a u kojoj je objasnio zbog čega je napisao objavu, kao i to da su razlozi njegovog hapšenja politički, ta izjava je pocepana. Nakon toga je tužilac telefonirao i zahtevao da se sačini nova izjava u kojoj je stavljena samo jedna rečenica“, ispričao je Stojković.

On je istakao i da će pokrenuti kampanju jer „cela Srbija sada treba da deli taj tvit“.

„Svi da lepo napišemo da je Aleksandar Vučić jedan običan kriminalac i da vidim da li će sve nas pozivati i tako nam oduzimati slobodu kao Đuriću. Prvo ćemo lupati na vrata tužiocu koji je zloupotrebio tužilačku funkciju očito po nalogu sa Andrićevog venca i kada zalupamo njemu, sledeće lupamo na vrata predsednika države“, rekao je naš sagovornik.

„Moj utisak je da je tužilaštvo prvobitno imalo plan da Petru odredi pritvor zbog slobodne političke misli, ali da se predomislilo u poslednjem času videvši valjda da će prosto to biti jedan pravni i politički skandal, te je na kraju odustalo“, ocenio je Stojković.

Petar Đurić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Advokat Stojković je najavio da će sutra ispred Palate pravde u Beogradu sa početkom u 13 časova održati konferenciju za novinare.

„Idemo da lupamo na vrata tužiocu koji je ovakvo sramno hapšenje Petra Đurića naredio“, poručio je naš sagovornik.

***

BONUS VIDEO – DLZ i Čedomir Stojković: Putinove slike na zidovima srpskih generala

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare