Foto:KoSSev

Predstavnik EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak i izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar zatražili su odlaganje primene odluke o reciprocitetu za dodatna tri meseca, objavili su danas prištinski mediji, pozivajući se na neimenovane izvore.

„Tražili su da se primena reciprociteta odloži za još tri meseca“, rekao je izvor za Kljan Kosova, pod uslovom da ostane anoniman, javlja portal Kosovo onlajn.

Lajčak i Eskobar sastali su se danas sa kosovskim zvaničnicma i predstavnicima opozicije u Prištini, a posle sastanka Eskobar je rekao da su dobili garancije da neće biti eskalacije napetosti i nasilja 1. septembra.

Tada ističe rok koji je kosovska vlada, posle nedavnih barikada na severu Kosova, odredila odlažući primenu reciprociteta o registarskim tablicama i dokumentima izdatim u Srbiji.

Odluke da se srpskim državljanima na ulazu na Kosovo izdaje ulazno-izlazni dokument i uklone KM tablice ili ostale srpske tablice gradova na Kosovu, u Prištini se nazivaju „recipročnim“ zbog toga što se građanima sa kosovskim ličnim dokumentima, koji ulaze u centralnu Srbiju, izdaje takav dokument, a ne priznaju se ni RKS tablice.

Eskobar i Lajčak borave na Kosovu u pokušaju da se smire moguće nove napetosti.

Eskobar je novinarima nakon sastanaka rekao da su od sagovornika u Prištini danas dobili garancije da niko ne želi eskalaciju i nasilje 1. septembra, a da na Kosovu borave upravo sa ciljem sprečavanja dalje eskalacije tenzija.

BONUS VIDEO: Vučić: Situacija na Kosovu nikad složenija nego dana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar