Foto: Shutterstock

Vladina Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da su prištinske vlasti zabranile održavanje izbora za savete nacionalnih manjina, 13. novembra.

Navodeći da ta odluka predstavlja „flagrantno kršenje prava manjina“, iz kancelarije su najavili da će o potezu prištinskih vlasti obavestiti „sve relevantne međunarodne misije, posebno one koje se bave zaštitom prava manjina“.

„Iako su do sada, uz logističku podršku misije OEBS, na Kosovu i Metohiji održani svi ciklusi za izbor članova Nacionalnih saveta nacionalnih manjina, a poslednji 2018. godine, Aljbin Kurti sada je zabranio da Bošnjaci, Romi, Egipćani, Aškalije i druge nacionalne manjine na Kosovu i Metohiji ostvare svoje osnovno demokratsko i građansko pravo“, piše u saopštenju.

PROČITAJTE JOŠ

Iz kancelarije su naveli da su na vreme i „u skladu sa dosadašnjim praksama, procedurama i dogovorima sa Prištinom“, uputili pismo misiji OEBS na Kosovu i Metohiji sa molbom da na terenu logistički pomogne u sprovođenju izbora za Nacionalne savete nacionalnih manjina.

„Međutim, juče je Kancelariji za Kosovo i Metohiju stigao odgovor kojim nas OEBS obaveštava da neće biti u mogućnosti da izborni proces sprovedu na Kosovu i Metohiji, jer je Aljbin Kurti ‘uskratio neophodnu podršku’ operaciji prikupljanja glasačkih listića po predviđenim linijama“, navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO Mijačić: Nemojmo da se desi da se ponovi 1997. godina kada su albanski teroristi ubijali srpske policajce