Nato Foto: Shutterstock

Stalni odbor Parlamentarne skupštine NATO odlučio je da Skupštinu Kosova unapredi iz parlamentarnog posmatrača u pridruženog člana, saopštio je na 25. godišnjicu početka bombardovanja SR Jugoslavije kosovski ministar odbrane Ejup Maćedonci.

On je istakao da je reč o velikom koraku napred za bezbednost i prosperitet Kosova i regiona, preneo je Kossev.

„Članstva u NATO i EU su od suštinskog značaja za svaku demokratsku zemlju“, naveo je Maćedonci u objavi na društvenoj mreži „Iks“.

Prethodno se oglasio i šef delegacije kosovske skupštine u Parlamentarnoj skupštini NATO Driton Hiseni, navodeći da je sada Kosovo dobilo najviši nivo prisustva, s obzirom na to da nije članica NATO.

„Kosovo je dugi niz godina imalo status člana posmatrača. Ova odluka biće formalizovana glasanjem u Parlamentarnoj skupštini NATO na prolećnom zasedanju, koje će biti održano 27. maja u Sofiji“, naveo je Hiseni.

Pročitajte još

Dodao je da će sa povećanjem nivoa zastupljenosti u Skupštini NATO, delegacija Prištine biti proširena i imaće veće učešće u odlukama Skupštine.

„Imaćemo pravo da se obraćamo amandmanima i komentarima za svaki proces i dokument koji obrađuje Skupština, što je ranije moralo da se radi preko delegacija drugih zemalja, uglavnom Albanije“, naveo je Hiseni.

BONUS VIDEO 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare