Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Vanredna sednica kosovskog parlamenta, na kojoj se raspravljalo o ukidanju takse na robu iz centralne Srbije i BiH, završena je bez donošenja ikakve rezolucije, prenosi Koha ditore.

Izvor: Tanjug

Sednica je završena obraćanjem šefa poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Dauta Haradinaja, koji je rekao da vlada u Prištini „ni ne razmišlja ozbiljno o uspostavljanju reciprociteta sa Srbijom“, prenosi Kosovo onlajn.

„Otvaranje tržišta Srbiji, bez ikakvog uslovljavanja i protvrde je pogrešno. Taksa će pojesti glavu i ovoj vladi, kao što se desilo prethodnoj vladi“, tvrdi Haradinaj.

Haradinaj je rekao da bi bilo dobro da što pre dođe do uzajamnog priznanja, uz ocenu da bi vlada u Prištini trebalo da iznese jedinstven stav po tom pitanju.

On je dodao da bi taksa trebalo da bude uslov da SAD i EU „garantuju međusobno priznavanje“.

„To je naš cilj i naš zahtev i da vi kao vladajuća koalicija što je pre moguće dogovorite jedinstven stav i kažete ambasadoru u Berlinu naš zahtev i da se krene dalje. Nemamo nameru da blokiramo nijednu susednu državu, naš cilj je bio da što pre imamo uzajamno priznanje“, rekao je Haradinaj.

Haradinaj tvrdi da bi trebalo da se predloži rezolucija i da se o tome glasa, ali je ocenio da se to, kako je naveo, neće dogoditi jer „nema raspoloženja za tako nešto“.