Ukoliko se ove godine bude u potpunosti poštovala Odluka o uređenju biračkog mesta, u prostoriji za glasanje moći će da bude samo onoliko birača koliko je postavljeno paravana. O sprovođenju ove odluke brinuće se jedan član biračkog odbora koji će stajati na ulazu u prostoriju. To bi moglo da izazove stvaranje gužvi ispred biračkih mesta, ali će omogućiti članovima biračkih odbora da imaju bolji uvid u sam tok glasanja i eventuano kršenje propisa.

Član 3 Uputstva o uređenju biračkog mesta i prostorije za glasanje podrazumeva nekoliko stavki:

– Na ulazu u objekat u kojem se nalazi biračko mesto, ističe se oznaka biračkog mesta.

– Ispred prostorije u kojoj je biračko mesto ističu se: oznaka biračkog mesta, zbirna izborna lista kandidata za narodne poslanike, odnosno lista kandidata za izbor predsednika Republike i informativni posteri za birače.

– Ako u objektu postoji više prostorija za glasanje ili ako je objekat sa jednom prostorijom za glasanje veliki, lokalna izborna komisija i opštinska/gradska uprava treba da se postaraju o tome da budu postavljene odgovarajuće oznake za kretanje unutar objekta.

– Ispred prostorije u kojoj je biračko mesto stoji član biračkog odbora koji upoznaje birače o načinu kretanja kroz prostoriju za glasanje i koji vodi računa o tome da u prostoriji bude samo onoliko birača koliko ima obezbeđenih paravana za obezbeđivanje tajnosti glasanja.

Kad je reč o poslednjoj tački, to pravilo je važilo i na prethodnim izborima, ali nije bilo ekplicitno istaknuto da član biračkog odbora stoji na ulazi i o vodi računa o njegovoj primeni.

Ova izmena najverovatnije znači da će se ovo uputsvo na izborima u nedelju poštovati.

A to bi moglo da znači stavranje gužvi ispred biračkih mesta, tako da bi glasači trebalo da se naoružaju strpljenjem.

BONUS VIDEO: Izbori se – Nova kampanja portala Nova.rs

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare