Princ Filip Karađorđević Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Princ Filip Karađorđević uputio je saučešće porodicama nastradalih na severu Kosova i saopštenjem poslao niz apela građanima, političarima, državnim zvaničnicima i predstavnicima međunarodne zajednice.

Svim članovima porodica stradalih na severu Kosova i Metohije, izražavam iskreno saučešće. Gubitak njihovih života i svi događaji u prethodnim danima na severu Kosova i Metohije velika su tragedija za naš narod i našu zemlju“, stoji u saopštenju.

Kako navodi, teško je, ne samo ovih dana, već i svih prethodnih meseci, godina i decenija, „biti u koži Srba koji ostaju i opstaju na Kosovu i Metohiji“.

„Teško je da njihovu muku i Krst koji nose na svojim plećima razume bilo ko – ko na Kosovu i Metohiji sa našim narodom bar na kratko nije podelio njihovu svakodnevnicu i na licu mesta se lično uverio u svu kompleksnost, neizvesnost i strah u kom žive. Zato apelujem i pozivam sve ljude, da se uzdrže od neprimerenih analiza i teških reči koje putem društvenih mreža i medija upućuju prema našem narodu na Kosovu i Metohiji, i da, ako već ne mogu da im pomognu, svojim rečima ne otežavaju već i onako suviše teške dane i težak život kojim žive jer žele da ostanu na svojim vekovnim ognjištima“, naveo je.

Takođe je „apelovao na medije“, da o tragičnim događajima na Kosovu izveštavaju sa manje senzacionalizma i proizvoljnosti, jer time dodatno otežavaju već suviše kompleksnu i tešku situaciju.

„Apelujem na političke činioce na svim polovima, da se uzdrže od zapaljivih i populističkih izjava koje mogu pogoršati trenutnu situaiciju, i da imaju punu svest da je ono što oni smatraju `žarom političke borbe` zapravo čista monetizacija života i budućnosti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“.

„Apelujem na zvanične državne predstavnike, da u okviru svojih nadležnosti učine sve što je moguće da se situacija na Kosovu i Metohiji normalizuje i ne eskalira, te da se Srpskom narodu omogući opstanak na svojim vekovnim ognjištima“, stoji u još jednom apelu.

Filip Karađorđević je pozvao i na međunarodne zvaničnike, da učine sve što je moguće da se na Kosovu obezbedi mir, sigurnost, bezbednost i poštovanje osnovnih ljudskih prava.

„Upućujem punu podršku Eparhiji raško-prizrenskoj i Episkopu Teodosiju koji se već decenijama trude da omoguće opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, i koji su jedini glas razuma na prostoru Kosova i Metohije i jedini istinski autoritet u zastupanju i odbrani prava Srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“, zaključuje se u saopštenju dostavljenom medijima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar