Povređeni Dragiša Vlašković Foto:kossev

„Ničim izazvano, niti smo mi išli na blokade, išli smo da zaradimo neki dinar, ne radiš nigde“, kazao je Dragiša Vlašković iz Ibarskog Kolašina iz bolničkog kreveta u Kosovskoj Mitrovici.

On je jedan od trojice povređenih Srba u selu Kopilovići u opštini Zubin Potok, kada su, prema njihovom svedočenju, na njih danas pre podne nasrnuli pripadnici Specijalne kosovske policije.

Selo se nalazi na uzvišenju iznad magistralnog puta koji je blokiran u delu Brnjaka, koji već četvrti dan blokiraju Srbi, koji protestuju zbog primene odluke kosovske vlade da srpske tablice počnu da koriste oznake RKS.

Prema Dragišinom svedočenju, on je zajedno sa T.Z. i J.T. krenuo u šumu po drva.

„Ničim izazvano, niti smo mi išli na blokade, išli smo da zaradimo neki dinar, ne radiš nigde“, kazao je medijima nakon što je primljen u bolnicu, a prenosi Kossev.

Vidna mu je povreda usne duplje, rasečen mu je jezik, i klate mu se prednji zubi. Na odeljenju je sa njim smešten i T.Z.

Dr Zlatan Elek kaže da obojica imaju teže telesne povrede lica i tela, i da su trenutno u stabilnom stanju ali da ne može da potvrdi unapred tačnost njihovog stanja dok se ne uradi kompletna dijagnostika. Osim telesnih povreda, naglasio je da su obojica doživela i teži psihički stres.

A šta se dogodilo danas u šumi u Ibarskom Kolašinu?

 Portparol Kosovske policije Baki Keljani za KoSSev je naveo da o ovom slučaju nemaju još uvek „nikakve verifikovane informacije“, te nije mogao ni da potvrdi, ni da demantuje. Neposredno po objavljivanju članka, međutim, oglasila se KP saopštenjem za medije u kojem po 2. put za dva dana demantuju isti lokalni medij o prebijanju trojice Srba na prelazu. 

„Pošli smo iz Veljeg Brega u Gornje Varage. Stigli smo do Kopilovića. Oni su bili tu sa borbenim vozilima i mi smo videli njih na oko 50 metara i krenuli da se vratimo kući pošto prolaz nema gore za to selo. Kad’ oni nas pojure, počeše da viču i ja podigoh ruke ovako gore, oni me uvatiše. Dvojica na asfalt me baciše i kad su me to bacili, dvojica su me udarila ovde čizmom. Izgubio sam vazduh, jedno dva minuta. Gotovo, rekoh i onda kažu meni – ustani, i ja ustanem, šta da radiš. Tu su nas držali jedno pola sata na sred asfalta. Posle su izdvojili njih (dvojicu) malo više, mene su tu bili zbog nekog džipa što je došao, pa je pobegao. Jurili tada, ali ih nisu uhvatili i onda su mene posle maltretirali da priznam ko je. Ja nisam video ko je tu, iz čista mira su nas bili, psovali mi majku i oca, rekli mi, ubićemo te, zaklaćemo te, ja sam samo ćutao i tres’o sam se ovako“, posvedočio je za medije Dragiša Vlašković.

Informaciju o tome šta se danas dogodilo kod sela Kopiloviće nismo uspeli do objavljivanja vesti da potvrdimo ni u jednom od policijskih izvora koje smo kontaktirali, uključujući kancelarije u Severnoj Mitrovici i Prištini.

Na više poziva u Prištini, portparoli se nisu javljali, u regionu Sever nam je rečeno da očekuju hitan izveštaj.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković kaže da Srbija fizičko nasilje, maltretiranje i napad na srpski narod „neće tolerisati“.

Za napad je optužio kosovskog premijera Aljbina Kurtija, „čoveka spremnog na ogoljeno nasilje zarad ostvarenja svojih političkih ciljeva“

„Kome je od samog početka krize jedini cilj nasilje i odmazda nad golorukim narodom na severu pokrajine, koji samo brani svoje pravo na život. Sada je više nego jasno da njega ne zanima nikakav dijalog, ni rešenje krize izazvane nepoštovanjem Briselskog sporazuma, već ga zanima da na silu pokušava da osvoji sever Кosova i Metohije“.

U toku je četvrti dan blokade puteva na Severu Kosova.

BONUS VIDEO Jedinice ROSU na prelazu Brnjak

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram