Foto: Profimedia.rs

Aktivisti "Srpske stranke Zavetnici" nameravaju da spreče održavanje tribine (ZA)Gađenje Zrenjanina - od ideologije do ekologije, koja je najavljena za večeras u 18 časova u zrenjaninskom Kulturnom centru. Organizatori i jedan od aktivista Brajan Brković kažu da ih to neće sprečiti.

„Nažalost, to nije prvi put da meni prete i da prete nekome ko se bavi aktivizmom kod nas, krenimo samo od Novog sada. Nije mi prijatno kada dobijam pretnje i to više zbog mojih roditelja i stresa koji proživljavaju, a što se mene tiče, svestan sam da nije ni prvi ni poslednji put kao ni da ja nisam ni prvi ni poslednji koji će biti izložen takvim pretnjama“, izjavio je Brković za Nova.rs

Prema navodima Građanskog pokreta, grupa desničara otvoreno preti Brkoviću i organizatorima tribine, nazivajući ih pogrdnim imenima poput fašisti, nacisti, dukljanci, ustaše i sličnim.

„Građanski preokret poziva policiju i tužilaštvo da pomno isprate večerašnju tribinu i obezbede ustavom garantovane slobode kretanja i govora i bezbednost svih njenih učesnika, a da prema onima koji šire nacionalnu mržnju i upućuju pretnje preduzmu zakonom predviđene mere“, navedeno je u saopštenju. 

Istovremneno, pozivaju Zrenjanince da masovnim dolaskom na tribinu pokažu da su privrženi slobodi govora.  

„Govor mržnje nikada i nikome nije doneo dobro, a to se pogotovo odnosi na područja mešovitog nacionalnog sastava kakav je i Zrenjanin“, poručili su iz Građanskog pokreta. 

Jedan od organizatora tribine, predstavnik Novog optimizma, Branislav Grubački, u izjavi za Nova.rs kaže da je reč „o običnom spinu“ i da to neće sprečiti Zrenjanince da se okupe. 

„To je veliki događaj. Pozvali smo više od 500 gostiju“, navodi Grubački i dodaje da se organizatori ne obaziru na pretnje. 

Današnju tribinu o zagađenju i propadanju Zrenjanina kao paradigmi propadanja cele Srbije organizuju Novi optimizam i Građanski preokret. Sa okupljenim Zrenjanincima trebalo bi da razgovaraju arhitekta Dragoljub Bakić, ekonomista Biljana Stepanović, novinari Aleksandar Milošević i Danica Vučenić, akademik Vladica Cvetković, poljoprivrednik Slavko Vukov i režiser Želimir Žilnik.